OHMYGOSSIP – Vein on üks neist jookidest, mis võib seistes oluliselt oma kvaliteeti ja maitset muuta. Kui veinipudel on kord avatud, hakkavad mitmed keemilised protsessid mõjutama veini maitset ja tekstuuri. Kui kaua võib vein lahtisena seista, millised protsessid selle käigus toimuvad ja kas külmkapis hoidmine ja korgi peale panemine võib veini eluiga pikendada ning kuidas mõjub seisnud äädikane vein tervisele?

Avatud veini säilivusaeg
Veini säilivusaeg pärast avamist sõltub veini tüübist ja sellest, kuidas seda säilitatakse.

Üldiselt võib avatud veinipudelit säilitada järgmiste juhiste järgi:

Punane vein: Avatud punane vein säilib umbes 3-5 päeva, kui seda hoitakse jahedas ja pimedas kohas, eelistatavalt külmkapis, ja kork on tihedalt peale pandud.
Valge vein ja roosa vein: Avatud valge ja roosa vein säilib 5-7 päeva, kui seda hoitakse külmkapis ja kork on peal.
Vahuvein: Avatud vahuvein säilib ainult 1-3 päeva, kuna kaotab kiiresti oma mullid ja värskuse, isegi kui seda hoitakse külmkapis spetsiaalse vahuveinikorgiga.

Keemilised protsessid avatud veiniga
Kui veinipudel avatakse, hakkavad toimuma mitmed keemilised protsessid, mis mõjutavad veini maitset ja kvaliteeti:

Oksüdeerumine: Avatud vein puutub kokku õhuga, mis põhjustab oksüdeerumist. See protsess võib kiiresti muuta veini maitse tuhmiks ja vinegar-likuks. Oksüdeerumine on veini kõige olulisem kvaliteeti mõjutav tegur pärast avamist.
Happed ja suhkrud: Oksüdeerumine mõjutab ka veinis leiduvate hapete ja suhkrute tasakaalu, muutes veini maitset. Happed võivad muutuda teravamaks ja suhkrud võivad laguneda, muutes veini ebameeldivaks.
Bakteriaalne saastumine: Kui vein on avatud, võivad bakterid ja pärmid hakata selles kasvama, eriti kui vein ei ole korralikult suletud ja hoitud. See võib põhjustada veini riknemist ja ebameeldivaid maitseid.

Külmkapis hoidmise ja korgi mõju

Külm temperatuur aeglustab oksüdeerumist ja bakterite kasvu, aidates säilitada veini värskust. Eriti oluline on hoida avatud valge ja roosa vein külmkapis, kuna need veinid on tundlikumad temperatuurimuutuste suhtes. Originaalkork või spetsiaalne veinikork aitab piirata veini kokkupuudet õhuga, vähendades oksüdeerumist. Samuti aitab kork vältida bakteriaalset saastumist. Vahuveinide puhul on soovitatav kasutada spetsiaalset vahuveinikorki, et säilitada mullid.

Kuidas teada saada, kas vein on riknenud?
Riknenud vein on lihtne tuvastada järgmiste märkide järgi:

Lõhn: Riknenud veinil on sageli äädikalik või terav lõhn. Kui lõhn on ebameeldiv või erineb oluliselt värskest veinist, on see tõenäoliselt riknenud.
Maitse: Riknenud vein maitseb tavaliselt hapu, tuhm või vinegarlik. Kui maitse ei ole meeldiv, ei ole vein enam joodav.
Välimus: Mõnikord võib riknenud vein muutuda häguseks või selle värvus võib oluliselt muutuda.

Kas vein muutub äädikaks, või kas veini tekib äädikas?

Jah, vein võib muutuda äädikaks, kui see on avatud ja puutub kokku õhuga pikema aja jooksul. See protsess on seotud oksüdeerumisega ja bakterite tegevusega, eriti äädikhappebakterite (Acetobacter) mõjuga.

Kuidas vein muutub äädikaks?
Kui veinipudel avatakse, puutub vein kokku hapnikuga. Hapnik põhjustab veinis leiduvate komponentide, eriti etanooli (alkoholi), oksüdeerumist. Oksüdeerumisprotsessi esimesed etapid võivad mõjutada veini maitset ja aroomi, muutes selle tuhmiks ja ebameeldivaks.

Äädikhappebakterid (Acetobacter) on loomulikult esinevad mikroorganismid, mis kasutavad etanooli energiaallikana ja toodavad selle käigus äädikhapet. Need bakterid vajavad hapnikku, et ellu jääda ja paljuneda, mistõttu avatud veinipudelis, mis on õhuga kokku puutunud, saavad nad aktiivseks.

Äädikhappebakterite tegevuse tulemusena muudetakse etanool äädikhappeks, mis annab veinile äädikaliku maitse ja lõhna. See protsess võib kesta mõnest päevast kuni nädalani, sõltuvalt temperatuurist ja veini kokkupuutest õhuga.

Kas veinist saab päris äädikas?
Tõeliselt äädikaks muutunud vein on tehniliselt veiniäädikas. Kuid mitte kõik veinid ei muutu täielikult äädikaks, kuna protsess võib peatuda, enne kui kogu etanool on muudetud äädikhappeks. Samuti võivad erinevad bakterid ja pärmid lisada veinile teisi ebameeldivaid maitseid ja lõhnu, muutes selle lihtsalt kõlbmatuks.

Kuidas mõjub seisnud äädikane vein tervisele?
Seisnud ja äädikaks muutunud vein võib tervisele avaldada erinevaid mõjusid, sõltuvalt sellest, kui palju ja kui sageli seda tarbitakse. Siin on mõned peamised mõjud:

Äädikhape ja seedetrakt: Äädikaks muutunud vein sisaldab äädikhapet, mis võib olla ärritav mao limaskestale, eriti kui seda tarbitakse suurtes kogustes. See võib põhjustada kõrvetisi, maohappe tasakaaluhäireid ja isegi gastriiti tundlikel inimestel.

Maitse ja aroom: Äädikaks muutunud veinil on ebameeldiv maitse ja lõhn, mis võib muuta selle joomise vastumeelseks. Inimesed, kes on tundlikud tugevate hapete ja ebameeldivate lõhnade suhtes, võivad kogeda iiveldust või oksendamist.

Mikroobide aktiivsus: Lisaks äädikhappebakteritele võivad vanas veinipudelis kasvada ka teised mikroorganismid, sealhulgas pärmid ja hallitusseened, mis võivad tekitada toksiine või põhjustada terviseprobleeme, nagu toidumürgitus.

Histamiinid ja muud biogeensed amiinid: Vein sisaldab loomulikult histamiine ja muid biogeenseid amiine, mis võivad vananemise ja mikroobse tegevuse käigus koguneda. Tundlikel inimestel võivad need ained põhjustada peavalu, nahalööbeid ja muid allergilisi reaktsioone.

Potentsiaalne kasu:
Kuigi seisnud ja äädikaks muutunud vein ei ole tavaliselt soovitatav tarbimiseks, on väikesed kogused äädikat teatud tervislikel eesmärkidel laialdaselt kasutatud:

Seedimise soodustamine: Väikesed kogused äädikat võivad aidata seedimist, stimuleerides maohappe tootmist ja soodustades toitainete imendumist.

Antimikroobsed omadused: Äädikas on looduslik antiseptik ja seda on traditsiooniliselt kasutatud mikroobide hävitamiseks toidus ja jookides.

Kas äädikaks muutunud veini tarbida?
Üldiselt ei ole soovitatav tarbida äädikaks muutunud veini, kuna selle maitse ja lõhn on ebameeldivad ja see võib ärritada seedetrakti. Kui vein on täielikult muutunud äädikaks ja sa soovid seda kasutada, võib see sobida toiduvalmistamiseks, näiteks salatikastmete valmistamiseks või marinaadide tegemiseks, kuid isegi sel juhul on oluline veenduda, et vein on puhas ja hallituseta.

Äädikaks muutunud vein võib sisaldada aineid, mis võivad ärritada seedetrakti ja põhjustada ebameeldivaid sümptomeid. Kuigi väikesed kogused äädikat võivad olla kasulikud, ei ole soovitatav tarbida riknenud veini. Veini säilitamine külmkapis ja õhu juurdepääsu piiramine aitab pikendada veini säilivusaega ja säilitada selle kvaliteeti.

Avafoto: Unsplash