Eesti autoriõiguste kaitse organisatsiooni vilka töö tulemusena kustutatakse YouTube´ist iga nädal sadu muusikavideoid, paraku ka neid, mida autorid ise heas usus on üles laadinud.

Mõni aeg tagasi avastas Peeter Rebane enda suureks üllatuseks, et tema enda salvestatud ja üleslaetud klipp on YouTube’ist kustutatud. Põhjuseks autoriõiguste rikkumine.

“Olukord naljakas seetõttu, et kogu see teos ise oli minu ja Lauri Saatpalu omalooming – ise esitasime, ise tegime video ja kokkuvõttes selgus, et kaitsti meid meie enda eest,” rääkis Rebane “Aktuaalsele kaamerale”.

Kui Eesti autoriõiguste kaitse organisatsiooni tegevdirektor Erik Mandre märkab YouTube’is videot, mis tekitab kahtluse autoriõiguste rikkumisest, võtab ta ühendust Eesti autorite ühinguga ja küsib, kas nemad teavad, kuidas see lugu portaali üles sai. Ja kui autorite ühing ei tea, siis võibki Mandre lasta video kustutada.

Teisisõnu, isegi kui teil on olemas kõik autoriõigused ja te tahate oma loomingut reklaamida, aga unustate sellest soovist teavitada autorite ühingut, võib Mandre teie video kustutada. Olles liitunud autorite ühinguga tuleks seega videot üles riputades sellest eelnevalt ühingut teavitada.