Läinud nädala kolmapäevaks, kui kohtus peeti eelistung seoses Anna-Maria Galojani (28) ja kadunud rahaga mittetulundusühingust Eesti Euroopa Liikumine, pakkis Anna-Maria linnas hoopis kotid ja sõitis ära, Kuremäe kloostri rahu ja vaikust nautima, kirjutab Kroonika.

Galojani sõnul otsustas ta kloostris, mis asub Tallinnast paarisaja kilomeetri kaugusel Ida-Virumaal, närve puhata. Pealegi tähistas tema ristiema, iguumenja Varvara seal oma 43. aastat kloostri abtissina. “Olen ristiemaga olnud alati väga lähedane ja arvestan alati tema arvamusega,” rääkis Galojan Kroonikale. “Sealt ammutan ka jõudu protsessiks.”

Eelistungil, millega algas pikk kohtulahing, kus Galojani süüdistatakse enam kui 930 000 krooni ehk ligi 60 000 euro raiskamises isiklikuks otstarbeks, ei pidanudki Galojan kohal olema — teda esindas kaitsja, vandeadvokaat Sven Sillar. Esimene istung peetakse naistepäeval. Prokuratuur süüdistab Galojani raha omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises 2007. aasta juunist kuni sama aasta septembrini, mil ta kuulus eelmainitud ühingu juhatusse.


Gossip.ee uuris, millist rolli on Iguumenja Varvara Anna-Maria elus mänginud ning miks nö “nõrkadel hetkedel”, Anna-Maria just Kuremäele peitub:

“Minu ristiema on Kuremäe Jumalaema Uinumise nunnakloostri Iguumenja Varvara, kes on aidanud kaasa minu kristlikule kasvatusele. Kuigi pole võimalik üles lugeda kõike, mida ema Varvara nende aastate jooksul korda on saatnud, kandes väsimatult hoolt inimeste, õigeusu kiriku ja kloostri vajaduste heaks – igaüks võib seda oma silmaga näha külastades Kuremäe kloostrit,” räägib Anna-Maria Gossip.ee-le.

“Minu elus ja minu isiku kujunemisel on ristiemal olnud asendamatu roll ja tähtsus. Kahjuks tänapäeval on tihti ristivanema roll ja ülesanded jäänud küllaltki pealiskaudseteks ja ebaselgeteks. Arvatakse, et ristivanema roll on pigem pidulik ja traditsiooniline, kui sisuline. Sageli arvatakse, et ristivanemaks olemine piirdubki nimetusega ristiema või ristiisa ja praktiline pool pole tänapäeval enam oluline. Kuid ometi on ristivanema roll palju sügavam ja tähtsam. Ajalooliselt väga paljud kloostrite Iguumenjad on olnud erinevate inimeste ristiemad, kuid tänapäeval see traditsioon on jäänud üsnagi haruldaseks.”

“Jumal on andnud mulle lisaks armastavatele vanematele ka väga erakordse ristiema. Kuigi ma hoidun igasugusest fanatismist, sest pean igasuguseid äärmusi ebaterveteks ja kohati isegi ohtlikeks nähtusteks, on mu side ristiemaga tugev. Pean väga oluliseks, et ristivanemate jaoks tähendaks usk midagi reaalset. Ristivanemaks olemine tähendab usaldust, sõprust, usulist veendumust, oma ristilapse kasvatamist usus ja palvetamist lapse eest. Sõprus ja usaldus ristivanemate ja -laste vahel on minu arvates äärmiselt oluline ja läbi minu elu on suutnud mu ristiema, vaatamata oma rohketele kohustustele kloostri juhatajana, mulle seda kõike tagada.”

“Ma usun, et võin nimetada Kuremäe kloostrit oma vaimseks koduks. Olen veendunud, et kaasaegses maailmas elu peab olema harmooniliselt balansseeritud vaimse, mentaalse ja füüsiliste tegevuste vahel. Kui üks nendest elu komponentidest peaks puudu olema, siis tasakaal võib kaduda. See võiks olla paljudele meist mõtlemisaineks!”