Poole sajandi eest loodud ansambel Laine elab tänu kolmele säravale daamile veel praegugi. Koheva juuksepahmakaga Merle Lilje (53) on avatud ja särtsakas, modellikasvu Krista Raigla (57) võlub hingestatuse ja südamlikkusega ning heledajuukseline Sirje Põllu (51) naiselikkuse ja tasakaalukusega, kirjutab ajakiri Eesti Naine.

Naised, kel kolme peale kokku üheksa last, on ansambli varasemates koosseisudes mööda maailma ringi rännanud ning Viru triona lummanud varieteepublikut. 1998. aastal taaskogunenud ja nüüdseks kolmeliikmeliseks kahanenud ansambli repertuaar ühendab Laine paremaid palu läbi aegade. Paljusid kuulajaid tabab Laine kontserdil äratundmisrõõm, lauldakse vanu meloodiaid kaasa ja poetatakse pisaraid. Kuid elu ratastel küpses eas daamidele, kes iga esinemist nautida soovivad, enam ei meeldiks.

“Kui ei oleks loodud laule, hoogsaid rütme, mille kaudu, endast elada saaks välja, mis me noorusest küll saaks?” Need read sobisid Laine lauljatele eile, sobivad täna ja loodetavasti tulevikuski. Artistlikult särava fassaadi taga peidab end kolme naise igapäevaelu.

“Mul on süda pooleks – üks pool asub Eestis ja teine Lätis,” tavatseb öelda eestlanna ja lätlase peres sündinud Krista Raigla, neiupõlvenimega Grinbergs. Ventspilsis kasvanud tüdruk rääkis isaga läti ja emaga eesti keeles. Neiuna esines Krista, kellele lapsest saadik laulda meeldinud, õhtuti kohalikus restoranis. Tuttav naine soovitas tüdrukul sõita Tallinna filharmoonia katsetele. “Valisin ühe läti ja ühe eesti laulu, kuid keegi ei saanud aru, mis keeles ma laulan, aktsent oli nii suur,” naerab Krista. Laulmise kõrvalt töötas ta kaks aastat sanitarina, et teenida raha kostüümide ostmiseks ja üüri maksmiseks.

Estraadistuudio ajal juhtus Krista nägema Lainet esinemas. “Issand, kui imeline ansambel,” mõtles neiu, kes pääses aastal 1978 ka ise Lainesse – ansambli kunstilisele juhile Raivo Diksonile avaldas muljet tüdruku kõrge lauluhääl ja tantsuoskus. Kuigi Kristal ei tulnud läbida konkursi kadalippu, sai ta ansamblisse sulandumisel tohutu mahvi, sest pidi korraga selgeks õppima kolm kava.

Oma kaasa leidis naine Lainest. Tüdrukule jäi silma trompetimängija Aivar Raigla, kes oli mitu aastat ka ansambli Modern Fox liige. “Tuli Ambur ja laskis noole südamesse!” naerab Krista, kes on praegu nelja lapse ema.

Laine taasühinemise üle kümne aasta eest tundis Krista siirast rõõmu, kuigi algul puikles vastu, sest lapsed olid veel väikesed. Praegu teeb vanim tütar, 26aastane Katrin, juuksuri-stilisti tööd, tema seatud on kõik ema soengud. 17aastane Ellen käib koolis ja bändides laulmas, on õppinud kuus aastat flööti. 16aastased kaksikud Reigo ja Raimo on koolipoisid, kel pikkust juba rohkem kui Kristal. Kui tarvis, on nad emale turvameeste eest.


Refereeritud artikli täisteksti loe ajakirjast Eesti Naine