“Geidesse tuleb suhtuda mitte tolereerivalt, vaid aktsepteerivalt. Aktsepteerige meid sellisena nagu me oleme. Keegi ei vääri vihkamist, kuid võimalust olla õnnelik peaks olema kõigile tagatud,” räägib Reimo Mets Gossip.ee-le.

Reimo Mets, olete saanud tuntud persooniks meedias gay teemaga seoses, millal saite aru, et gay olete?
Ma ei ole kuulus seetõttu et ma olen gei vaid seetõttu mida ma teen, minu seksuaalsus ei ole minu jaoks olnud kunagi see, millega ma peaksin esineme või mida rõhutama. Asjalood on paraku sedasi, et me ei saa keegi valida kellena me siia ilma oleme sündunud. Isikute eristamine nende seksuaalsusest lähtuvalt ei ole minu jaoks aga õige, me ei räägi inimeste puhul nende seksuaalsest sättumusest vaid eelkõige isiksusest, tema tegemistest ja tema üldisest olemusest. Mina teadsin et olen gei 12 eluaastast alates.

Olete seotud klubiga Angel, kuidas Angeli klubil praegu läheb?

Enam ei ole seotud, klubi Angel on müüdud uuele omanikfirmale ja kogu edasise tegevuse kohta peate pöörduma nende poole.

Milline on teie põhiamet või milliste ettevõtmistega tegelete?
Minu põhiamet on alnud alates 2002 aastast alates jurist ja hetkel töötan samuti juristina. Õigusteenus ja juriidiline nõustamine ongi minu ettevõtmine millega ma tegelen.

Mis tunne teil siis oli, kui endine ajakiri Just! avaldas foto Angeli klubist, kus kaks tuntud persooni sülelesid, kuidas Just! kahju kompenseeris?

Teate, sellised juhtumid ei ole kunagi meeldivad, sest sa oled usaldanud inimest ja kui seda usaldust kuritarvitatakse, siis mind tundvad inimesed teavad, et ma ei andesta sellisel juhul nii lihtsalt. See oli lepingu rikkumine, mille eest oli ettenähtud leppetrahv, mille ajakiri Just! ka Angelile ära maksis.

Kas kunagi gayparaade ka veel tuleb Tallinnas?

Ma ei tea, kas paraade tuleb ja mina pole ka õige inimene sellele vastama, sest ma pole ise ühtegi paraadi kunagi korraldanud. Tean vaid, et järgmisel aastal on Eesti esindus-organisatsioonide kord rääkida sallivusest ja ühiskondlikust mõistmisest ja seda Baltic Pride 2011 raames Tallinnas. Millises vormis ja mis ajal täpsemalt ja milliseid üritusi või teabepäevi korraldatakse, on veel vara rääkida, aga kindlasti kuuleb sellest avalikkus õige pea inimestelt, kes nende sündmuste koordineerimisega tegelevad. Isiklikult olen ma seisukohal, et paraadide aeg on ühiskonnas läbi

Kas suhtlete ka gay-vihkaja Martin Helmega?
Ma ei ütleks, et Martin Helme on geide vihkaja. Võibolla on ta lihtsalt segaduses iseendas ja oma väärtustes. Inimene õpib kogemustest ja ma ei tea, kas tal on olnud geidega positiivsed või negatiivsed kogemusi või kokkupuuteid. Kui arvestada, et üks inimene on kiivalt pühendunud ka paljude muude elualade vastu võitlemisele (Euroopa Liiduga ühinemine, Euro kasutuselevõtt, Venemaaga suhtlemine jms), siis tekitab see minus paratamtult arvamuse, et tema vastuolud ühiskonnaga pole kuidagi seotud geidega.

Äkki on Marin Helme ka sisemas omasooihar, aga ei julge seda välja näidata või tunnistada?

Seda peate Martin Helme käest küsima, ma ei tea sellele vastust.

Miks meil ei ole ühtegi gei poliitikut? Miks inimesed varjavad ja mängivad mingit jaanalindu? Ole see kes sa oled ja sa saad olla ka ise palju vabam. Pühenduda oma tööle märksa paremalt mõista ja kuulata teisi ilma et peaksid iga oma käitumist või sõna kontrollima või jälgima. Maailma suurlinnades on ammu arusaadud, et geiks olemine on normaalne ühiskonna nähtus ja selles pole midagi hullu, kui gei on nt linnapea, minister või president. Oluline ei ole tema seksuaalsus vaid see, kes ta inimesena on. Me ei küsinud ju Lennart Meri käest tema seksuaalset sättumust, kui me ta presidendiks valisime, või kas me küsisime Andrus Ansipi seksuaalset sättumust – Ei sest see pole oluline, oluine on see, millega see inimene on tegelenud ja hakkama saanud, millega ta on oma võimekust tõestanud ja kui ta on seda teinud, siis ei näe ma põhjuseid teha talle takistusi tema seksuaalsuse tõttu, see on diskrimineerimine sellisel juhul.

Eesti võiks kiiremas korras võtta vastu Partnerlusseaduse, see on minu südameasi ja ma ei saa ennem rahu, kui see on tehtud, mul on piinlik oma Euroopa kolleegidele seletada, et jah meil ei ole veel seda seadust ja me oleme endiselt nõukogude aja mentaliteedi dogmades kinni. Ausalt öeldes on mul viimastel aegadel aina rohkem ja rohkem tunne, et ma ei viitsi selle juraga siin Eestis enam tegeleda ja läheks ka elama välismaale. Miks ma pean pidama võitlust lauslollustega (Haridusminister Tõnis Luukase välajütlemine), homovihkajate ja oma õiguste eest seismisega. Minusuguse inimese ressurssi saaks riik ära kasutada palju paremini, kui see eelnev loetelu oleks olemata. Selline lollustega tegelemine tekitab mõnikord tunde, et sa oled justkui Jean“d Arc, kes võitleb üksinda mõtetute lolluste vastu.

Kas aasta lõpul on oodata spetsiaalseid sündmusi ka homoseksualistidele?
Ei ole kursis, kuna olen aastavahetusel Austraalias Sydneys, edasi Uus Meremaal ja Tahitil puhkamas. Saabun Eestisse tagasi alles 24 jaanuar Moskvast.

Kes on teie arvates kõige suuremad homoseksualistide vihkajad ning kes tolerantsed teie arvates?

Iga haritud eesti elanik on tolerantne geide suhtes, sest geid olid, on ja jäävad. Mõtetus on võidelda asjade vastu kui sa tead, et sellel tegevusel ei ole mittemingisugust perspektiivi. Milleks oma energiat raisata ei suuda mina aru saada. Eesti on liiga väike selleks, et võidelda kellegi vastu oma endi keskelt. Selleasemel, et võidelda oleks pigem õige tunnustada ja aktsepteerida oma liigikaaslast sellisena nagu ta on.
Suurim vihkaja on hetkel kirik, ma ei näe muud tõlgendust nende väljaütlemistele.

Mis on teie huvialad?

Minu huviala on kindlasti ja vaieldamatult reisimine ja loodus. Loodus ja selle toimimise mehhanismid on imetlusväärsed. Mulle meeldib olla kursis erinevate kultuuride, maade ja rahvaste tavadega, kommetega – mida laiem on su silmaring seda küpsem oled sa ka emotsionaalselse inteligentsuse poolest.

Mida kuulate raadiost ja vaatate teleekraanilt?
Kui aega saan, siis vaatan National Geographic kanalit, raadiot ei kuula pea et üldse, kui siis ainult mõnikord autos olles.

Milline oleks teie sõnum Gossip.ee lugejatele?

Geidesse tuleb suhtuda mitte tolereerivalt, vaid aktsepteerivalt. Aktsepteerige meid sellisena nagu me oleme. Keegi ei vääri vihkamist, kuid võimalust olla õnnelik peaks olema kõigile tagatud. Geid ei pööra kedagi geiks nagu ei pööra heterod kedagi heteroks. Miks asjad nii on looduse poolt seatud saame ilmselt teada tulevikus, seniks aga akptsepeerimine oleks kohane. Milleks raisata oma energiat kellegi vastu võitlemisele, pigem tehke head ja olge olemuselt head. Geid ei võitle kellegi vastu vaid küsivad ainult üht – olla võrdväärne inimene samamoodi nagu seda on heteroseksuaalsed inimesed. Andkem siis neile nende võrdsus, see ei võta kelleltki mitte midagi vähemaks, kuid muudab osa ühiskonnast õnnelikumaks.