Printsess Madeleine, kes elab hetkel New Yorgis, on jälle rõõmus. Sel nädalal andis ta pika eksklusiivse intervjuu ajalehele Dagens Industri Weekend. “See linn teeb inimesega midagi. Pole aega mõelda halbade asjade peale,” ütleb Madeleine.

Printsess Madeleine räägib raskest ajast pärast lahkuminekut Jonas Bergström´ist, kohtumistest seksuaalselt ärakasutatud lastega sihtasutuses Childhood ning kuidas ta üritab mõjutada ameerika ettevõtteid toetama kuninganna Silvia hetegevuslikku sihtasutust.

Printsess on jutukas ja heas tujus ning laseb end meelsasti pildistada nii metroos sõitmas kui Central Park´is hobuse seljas ratsutamas.

Pärast kihluse katkestamist ja Jonas Bergström´i seksiseikluste avalikuks tulemist, oli printsess napisõnaline. Nüüd on ta nõus vastama reporteri küsimustele raskete aegade kohta.

“See, mis ma läbi elasin, oli väga isiklik, ja et kõik ka avalikustati, tegi sellest väga raske perioodi minu elus. Sellepärast on praegune aeg New Yorgis väga meeldiv. Siin saan ma ringi käia ja anonüümne olla.”

Kuid tumedaid hetki on olnud ja näiteks maikuus jättis Madeleine minemata kokkkulepitud külaskäigule Seattle´ isse. Teda asendas kroonprintsess Victoria.

“Ma arvasin, et saan olukorraga hakkama, kuid tagantjärele kasvasid mul asjad üle pea. Seetõttu oli mu õde nii kohutavalt armas ja aitas mind välja.”

Madeleine on juba pikemat aega aktiivselt osa võtnud sihtasutuse Childhood tööst. “Seetõttu tundus loogilise sammuna siia päriselt kolida. Samal ajal oli hea tunne just tol hetkel Rootsist lahkuda”.

“Eelkõige olen ma projektijuht. Ma vastutan hinnangute andmise ja toetustaotluste eest, samuti erinevate projektidega seotud kontaktide eest.”

Childhood toetab neid projekte, kes on sihtasutuselt toetust taotlenud. Suur osa printsessi tööst selles seisnebki, et ta käib vaatamas kuidas projektid läbi on viidud ja kohtub isiklikult lastega, kes on näiteks seksuaalse vägivalla ohvriks langenud.

“See on iga kord väga raske. Pärast sellist reisi oled tõeliselt läbi, sest nii palju on muljeid ja tundeid ja see on igas mõttes suur üleelamine.”

“Tavaliselt ma ei ütle, kes ma olen kui ma käin vaatamas oma projekte, sest siis koondub tähelepanu minu, mitte nende laste või noorukite peale, kellega ma rääkida tahan, nad võivad närvi minna ja ei pruugi end avada.”

Madeleine töötab vabatahtlikuna ja ei saa töö eest tasu. Kui ta maailmas ringi lendab, maksab ta enda eest ise.

“Näen oma tööd kui panust heategevusse, nii et ma ei saa Childhood´i käest palka. Sama käib ka reiside kohta, mida ma teen projektijuhina – need maksan oma isiklikust kassast.”

Pika intervjuu lõpus räägib Madeleine palju oma emast, kes sihtasutuse 11 aastat tagsi asutas ja tema pühendumusest tööle Childhood´is.

“Emal on olnud tähtis roll laste seksuaalse ärakasutamise vastu võitlemisel. Ma olen väga uhke selle üle kui lugupeetud ta on kogu maailmas, kuna ta on tõstatanud sellise teema, mida varem keegi ei julgenud puudutada,” ütleb printsess Madeleine ajalehele.