“Ma olen rääkinud kuningannaga ja perekonnaga. Me pöörame lehte ja läheme eluga edasi…” Nii kommenteeris kuningas skandaalset raamatut “Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf” (“Vastumeelne monarh Carl XVI Gustaf” toim.), mis viimastel nädalatel on olnud domineerivaks teemaks rootsi meedias.

Raamat jutustab kuningas Carl-Gustaf´i ja tema sõpruskonna pidutsemisest 80-ndatel ja 90-ndatel aastatel – pidudest ööklubides napis riietuses daamidega, salajastest kohtumistest Östermalmi korterites, õhtusöökidest, mida vürtsitasid tüdrukud, kes saabusid kohale just järelpeo eel ning reisidest, kuhu võeti kaasa valitud naissoost reisikaaslasi.

Niipea kui kuninga sõbrad raamatust kuulsid, asusid nad kaitsepositsioonile ning eitasid esitatud fakte, sest lojaalsus on nendes ringkondades au sees.

“Spekulatsioonid, väljamõeldised, ja laim, ” kommenteeris üks kuninga sõpradest raamatu sisu. “Vale, vale, vale…” ütles teine.

Kuningas, kes pole isiklikult raamatut lugenud, leidis et “tabloidide plakatite pealkirjad ei olnud väga toredad” ning lisas Halle-Hunneberg´is põdrajahil olles: “See on midagi, nii nagu mina aru olen saanud, mis toimus tükk aega tagasi.”

Ehkki kuningas avaldatut ei kinnitanud, tõlgendas meedia seda nii, et vähemalt osa skandaalse raamatu paljastusi vastavad tõele.

Ülejäänud raamatuga seotud seltskond on pärast kuninga kommentaare madalat profiili hoidnud.

“Vaene, vaene Silvia,” kirjutab kuninglik nädalaleht Svensk DAM, mille selle nädala kaanepilti kaunistab murelik kuninganna Silvia.

Kuningas on otsustanud raamatu autoreid kohtusse mite anda. Ta palus anda perele rahu ja vaikust ning reisib hetkel Hiinas ringi.