Kristina Viirpalu (36) on andekas moedisainer, kelle klientideks on olnud Evelin Ilves, Vilja Savisaar-Toomast, Urve Palo, Gerd Kanteri abikaasa Liina ja Ithaka-Maria Rahula, kirjutab Kroonika.

Kristina suurimaks eeskujuks on tema vanaema Liis Viirpalu, kes 40ndatel aastatel Antslas moeateljeed pidas. Vanaema töötas pühendunult, kuni silmad enam ei näinud. Ta oli tõeline eestiaegne proua, hea kasvatuse ja stiilitajuga.

“Kui vanaema oli juba väga haige, praktiliselt suremas, siis pidi tal ikkagi isetehtud turban peas olema — juhuks, kui keegi juhtub külla tulema. See pilt on mul siiani silme ees. Ta oli vanaema, kes ei kandnud kunagi rätikut vanatädilikult kurgu alt kinni seotuna,” meenutab Kristina.

Milline oli Kristina roll vanaema ateljees? “Ma täitsin erinevaid ülesandeid. Vahel pidin ka modelliks olema, ja see oli mu jaoks kõige kohutavam, sest ma ei suutnud paigal püsida. Mu ema õmbles koos vanaemaga kompottide ja liha eest. Vene ajal polnud ju midagi saada. Tehti näiteks selline vahetus, et keegi hankis meile leti alt dressid ja ema õmbles talle vastutasuks kostüümi. Täiesti absurdne aeg!”

“Kuulsin lapsena sageli, kui raske oli sõjajärgne aeg, ja nägin, kuidas säästlik olla. Mu vanaema oli väga innovatiivne, ta tegi nii endale kui teistele riideid ümber. Kõik vanad sõjaaegsed palitud läksid käiku. Ta oskas kolmest kleidist endale kostüümi õmmelda. Tänapäeva inimesed võiksid pärast sõda elanud inimeste säästlikkusest eeskuju võtta.”