Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg ütles Postimehele, et kuigi ta mõistab Peeter Oja emotsionaalset sõnavõttu, peaks nii kirjutaja kui ka teised lugejad suhtuma Sami Lotila lugudesse hoopis tähelepanelikumalt, sest Lotila soovib Koorbergi hinnangul eestlasi koomast äratada ja arutlema innustada.

«Kui inimesed Lotilale omaselt esimesse lõiku pistetud torkest edasi loevad, saavad nad aru, et ta tõstatab talle omases provokatiivses vormis teemasid, mis on olulised ja sotsiaalselt tundlikud. Ta on asjadega väga hästi kursis,» väitis Koorberg.

Koorbergi hinnangul ütleb Lotila välja asju, mida eestlased ehk kuulda ei taha ja mida pole ka meeldiv kuulda. Lisaks juhitakse kirjatöödes tähelepanu, et ka Eestis saavad asjad olla teistmoodi.

«Lotila tahab rahvast koomast äratada, et nad arutaksid, kuid seda arutelu ei taheta siin väga tihti näha ja seda peetakse ohtlikuks. Sest kui hakata asju arutama, siis see võib otsustamist segada,» lisas Koorberg.

Koorberg nõustus, et ta ei pruugi kõigi Lotila väidetega nõus olla, kuid samas see ei tähenda, et mehelt peaks võtma õiguse oma arvamust avaldada. Õhtulehe peatoimetaja hinnangul on ka väga halb, et Lotila vastu sõditakse klassikalise konstruktsiooniga «mis õigus on välismaalasel kirjutada Eesti asjadest?».

«See tähendaks, et kui meie neist asjadest omavahel ei räägi, siis pole probleeme olemas,» selgitas Koorberg. «Minu arvates on Peeter Oja selles suhtes väga eksinud. Me oleme paljude ebameeldivate asjade osas silmad sulgenud. Nagu ka Peeter Oja ei märka asju, mis eestlasi tegelikult alandavad või mõnitavad.»


Refereeritud artikli täisteksti loe Postimees-ee-st