Ajakirja Pere ja Kodu tänupreemia said tänavu Mare ja Rein Taagepera. Kord aastas välja antava tänupreemiaga tunnustatakse inimesi, kes on seisnud Eesti laste ja perede heaolu eest või andnud oma elutööga panuse lastekultuuri.

Rein Taagepera on järjekindlalt sõna võtnud rahvastiku järelkasvu teemadel. Mällu on sööbinud tema kujukas väljend ?demograafiline vetsupott?, millega ta iseloomustas rahvastiku kahanemise kiirust, kui midagi ette ei võeta. Taageperad rõhutavad, et sündimuse teema on seotud suhetega peres. Nende eestvedamisel on taastatud Metsaülikooli traditsioon, mille teemaks olid tänavu mehe-naise suhted ja meeste vastutus.

?Üksik naine ei hakka kolme last sünnitama, kui ei ole kindlust, et kõik on korras,? ütleb Mare Taagepera. Usalduse, perekonna, rahva juurdekasvu ja meeste varajase suremise küsimused on omavahel seotud,? lisab Rein Taagepera. ?Eesti mees ei julge välja paista nõrgana, ta ei ava end ega usalda. Ja kuna ta ise ei usalda, arvab, et kõik petavad, pole ta ka ise usaldatav ning on valmis petma. Ja millegipärast see üksik või perekonda pettev Eesti mees sureb väga noorelt.?

Taageperad taovad kui tulist rauda: pere on väärtus, me vajame lapsi. On vaja enam hoolivust. Liialdatud heaolukultus hoopiski kahandab isiklikku heaolu.

Mare ja Rein Taageperale ütles Tartu Ülikooli vanas kohvikus tänusõnad Pere ja Kodu peatoimetaja Tiia Kõnnussaar. Traditsiooniliselt on tänupreemiaks kunstiteos eesti kunstnikult ? seekord Marju Villemi õlimaal ?Koduõue sirelid?.


Lisainfo:

Mare Taagepera on keemiaprofessor nii California kui ka Tartu ülikoolis. Tema töid orgaanilise keemia alal on tunnustatud mitme erialase auhinnaga. Ta on seisnud soolise võrdõiguslikkuse eest ja edendanud heategevust Eestis, ta on avastusõppe propageerija. Möödunud aastal tunnustati Mare Taagepera kui aasta vabatahtlikku Metsaülikooli eestvedamise eest. Tema südameasjaks on Eesti naiste iseteadvuse ja hariduspüüu edendamine naiskorporatsiooni Filiae Patrea kaudu, kus ta on nii USAs kui ka hiljem Eestis tegutsenud juba üle 50 aasta.

Rein Taagepera on politoloogiaprofessor nii California kui ka Tartu ülikoolis. Lisaks füüsika-alasele haridusele on Rein Taagepera kaitsnud magistrikraadi rahvusvaheliste suhete alal ja leidnud tunnustust politoloogina. Skytte Foundation Uppsalas on talle omistanud Johan Skytte auhinna, mis on politoloogias maailma mõjukaim. Rein Taagepera oli Eesti Kongressi liige ja kandideeris 1992. aastal presidendivalimistel, kus ta saavutas 23% häältega kolmanda koha. Ta on pälvinud Koosmeele auhinna ja Riigivapi II klassi teenetemärgi.

Mare ja Rein Taageperal on kolm last ja seitse lapselast, keda nad on kasvatanud võrdõiguslikkuse ja hoolimise vaimus.

Tänupreemiat annab ajakiri Pere ja Kodu välja 7. aastat.
Selle on pälvinud:
Adik Levin, lastearst, vastsündinute humaanse meditsiini edendaja (2004)
Edgar Valter, kunstnik ja kirjanik, pokumaailma looja (2005)
Heljo Mänd, kirjanik, mõmmiaabitsate autor (2006)
Tiia Toomet, lastekirjanik, Lõuna-Eesti populaarseima muuseumi, Tartu mänguasjamuuseumi rajaja (2007)
Ellen Niit, lastekirjanik, Eesti lasteluule ema (2008)
Ruth Soonets, lastearst, Tartu Laste Tugikeskuse üks asutajaid, väärkoheldud laste eest võitleja (2009)