Filmis ”Public enemies” mängib Johnny Depp kurikuulsat röövlit 1930-test aastatest John Dillingeri, kes kandis kümneaastast vanglakaristust. Ka ennast tunneb ta kui vangis olevat. “Ma ei lahku enam kunagi kodunt,” ütleb ta.

Rootsi ajalehe “Aftonbladet”-i reporter kohtub Johnny Deppiga järelpeol seoses Michael Manni poolt rezhisseeritud filmi ”Public enemies” esilinastusega Chicagos. Kutsutud on ainult vip-külalised, kuid vaatamata sellele, et tegemist on inimestega, kes harjunud kuulsustega kohtuma, on huvi Deppi isiku vastu niivõrd suur, et inimmass teda trepil praktiliselt ründab. Pärast ”Pirates of the Carribean” filme on Deppi kuulsus omandanud astronoomilised mõõtmed.

Aftonbladeti Magnus Sundholm kohtub näitlejaga hotellis Peninsula.

“Nii et sa olid seal ja nägid seda eile?” küsib Depp, “See oli imelik, kas polnud?”

“Kas selline käitumine on tavaline kui Sa väljas käid?”

Johnny Depp noogutab: “Sellepärast ma oma majast ei lahkugi. Ma ei käi mitte kusagil. Ausalt öeldes – kes tahaks seda teha?”

Näitleja jätkab, et sellise tähelepanuga ei harju ta iialgi: “See pole võimalik. Ma saan aru, millest see tuleb ja võin seda teatud nivooni isegi hinnata. Kuid inimesena on mul piirid, kus ma sellega enam hakkama ei saa. Vahe võib olla õhkõrn. Kõige hullem on see Bradi ja Angelina jaoks. Minu meelest on seda liiga palju, et sellega toime tulla. Ma ei kujuta ette, kuidas nemad elavad. Ise ma väljas ei käi.”

“Mida Sa oma lastele ütled?”

“Nad on palju tublimad kui mina ja on sellega juba harjunud. Ei usu, et mul neile selles suhtes midagi õpetada oleks.”

Johnny Depp võib end lohutada sellega, et tänu oma kuulsusele ja edule on ta väga rikas 46 aastane mees. Tal on mitmed kodud Prantsusmaal ja USA-s ning isiklik 18 hektari suurune paradiisisaar Little Halls Pond Cay Bahamasel. Seal on tal ka eritellimuse peale tehtud luxusjaht Vajoliroja. Ajakirjale Vanity Fair on Depp öelnud: “Öeldakse, et raha eest ei saa õnne osta. Kuid saab osta piisavalt suure jahi, et õnne poole purjetada.”

Nüüd lisab ta, et kuue liivarannaga saare ostmine oli spontaanne ost: “Olin teinud esimese piraadifilmi ja ”Secret window” ning sõitsin puhkama koos oma laste ja elukaaslasega. Siis ütles keegi, et läheduses on üks saar müüa. Me läksime ja vaatasime, jalutasime natuke ringi ja ma ütlesin, et see ongi see, see on täiesti õige paik. See võib tunduda luxusena, ja loomulikult see seda ka on, kuid see annab mulle võimaluse olla omaette, ilma et keegi mind näeks või et minu poole mõni kaamera oleks suunatud.”

“Mida Sa seal olles teed?”

“Põhimõtteliselt mitte midagi. Minu lapsed korjavad teokarpe ja ehitavad liivalosse. Seal pole mingeid mänguasju, mitte midagi. See on täiuslik.”

Kui Depp tegi taustauuringuid oma uue rolli jaoks kui kardetud pangaröövel Dillinger, sattus ta kogemata peale oma siit ilmast lahkunud kasuisa Robert Palmeri pildile, mis oli tehtud läbi trellide. “Ma teadsin, et ta oli vangis olnud. Tal oli kombeks kutsuda seda oma collegi ajaks. Kui ma küsisin, milline college, siis vastas ta ”Statesville Prison”. Johnny Depp naerab: “Nii sain ma rohkem teada, mida ta teinud oli – sissemurdmised, pangaröövid ja muu taoline.”

“Dillingeri jaoks oli armastus kõik. Kui palju on üks naine Sinu elu muutnud?”

“Ma saan temast täpselt aru. Üksteist aastat tagasi seisin ma ühes hotellis ja nägin üht paljast selga. Kui ta end ümber pööras ja mulle otsa vaatas, oli kõik selge. See naine oli Vanessa.”

“Dillinger oli sexisümbol. Ka Sind peetakse selleks. Mis on sexikus Sinu jaoks?”

“Pestud hambad?” naerab näitleja. “Ausalt, mul pole aimugi. Ma olen 46 aastane. Ei saa ju 46 aastaselt sexisümbol olla? Minu jaoks on see kõik müsteerium.”

“Kas Sa mõistad, milles seisnes Dillingeri sexapiil?”

“Jah, ta oli väga karismaatiline ja müstiline mees. Tore oli see, et ta elas just nii nagu ise tahtis ja ei teinud kunagi kompromisse. See on minu arvates sexikas.”

“Film peaaegu et ülistab Dillingeri. Kas tema vastu ei olda liiga tolerantne? Ta oli ju siiski mõrtsukas.”

“Ei ole tõestatud, et ta kedagi tappis. Oli selline juhtum, mil ta lahkus pangast ja lõi pikali ühe politseiniku, kes oli teda kaks korda õlga tulistanud. Ma ei usu, et ta mõrtsukas oli. Usun, et ta oli normaalne mees, kes oli läbinud kuritegeliku kooli. Sisemiselt oli ta mees, kellega me kõik läbi tahaksime käia.”

DILLINGER
Jon Dillinger sündis 1903-l aastal. Koolis käitus ta väga halvasti ja sai isa käest peksa. Ta proovis õnne nii mereväes kui abielus, kuid ebaõnnestus mõlemaga. Pärast üht peoõhtut Indianapolises 1924-l aastal, võttis ta osa relvastatud röövimisest. See läks talle maksma üheksa aastat vanglakaristust raskete kriminaalkurjategijate seas. Kaasvangid õpetasid teda panku röövima ja vanglast vabanedes kasutas ta röövitut selleks, et oma uusi kamraate vabastada. Aastatel 1933 ja 1934 viisid nad läbi tosin pangaröövi, mille käigus omandasid rohkem kui 300 000 dollarit ning hoidsid hirmu käes tervet USA-d. Tänapäeva vääringus oleks see ligi 60 miljonit krooni. Pangaröövid viidi läbi majandussurutise ajal, mil paljud inimesed tundsid end pankade poolt tüssatuna ja Dillingeri kuriteod said avalikkuse käest rohelise tule.

”Public enemies” põhineb Bryan Burrough poolt kirjutatud raamatul ja filmi rezhissöör on Michael Mann.

JOHNNY DEPP
Nimi: John Christopher ”Johnny” Depp.
Vanus: 46.
Elab: Majad Provences ja Los Angeleses.
Sündinud: Owensboro, Kentucky osariik.
Perekond: elukaaslane, prantsuse lauljatar Vanessa Paradis, 37, tütar Lily Rose, 10, poeg Jack, 7.
Läbilöök: televisooniseriaal ”21 jump street”, 1987.
Esimene filmiedu: ”Edwards Scissorhands”, 1990.
Aktuaalne: John Dillingeri roll filmis ”Public enemies”, kus mängivad ka Christian Bale ja Oscari võitnud Marion Cotillard.