N, 28. oktoober 2010 07:00 – 14:00, Lindora küla, Vastseliina vald

Lindoras, kolme valla traditsioonide ja oskuste ühinemiskohas, peetakse oktoobri lõpus laata. Lindora küla on olnud ümbruskonnas laatade poolest kuulus pikka aega, sest esimene laat peeti siin juba 1920. aastate alguses.

See ei toimunud küll Lindoras, vaid Lepassaares, mis jääb 4 km kõrvale. Maapind oli seal madal ja porine ning seetõttu otsiti sobivamat paika.

Laadapidamise kohaks sai kuiv ja liivane männik, mis asub Vastseliina, Obinitsa ja Lepassaare külla viivate teede ristumiskohal.
Laat hakkas toimuma iga aasta 28. oktoobril. Algselt kaubeldi ainult koduloomadega. Hiljem hakati kaubitsema veel tööstuskaupade, omavalmistatud esemete, käsitöö ja aiasaadustega. Ei puudunud ka koduõlu.
Kauplemine toimus varavalgest hilisõhtuni. Sellele järgnenud päeval käisid poisikesed laadaplatsi üle vaatamas, mille käigus leiti peenraha, tühje pudeleid ja muudki huvitavat.

1980. aastate keskpaiku tekkis kartus, et põline laadatraditsioon hakkab välja surema, kuid 1990. aastatel on laat jällegi uue hoo sisse saanud.

Traditsiooniks on kujunenud ka omanäoline kultuuriprogramm, mida pakuvad kolme valla – Meremäe, Orava ja Vastseliina – esinejad.

Viimastel aastatel on oluliselt suurenenud käsitööliste arv, samuti on tulnud osalema Petserimaa käsitöölised ja mitu Võrumaa MTÜ-d.

Lindora laat on omamoodi kodukandi kokkutulek. Kohale tulevad kohalikud inimesed ja need, keda elu on siit kaugemale kandnud. Kes kord juba ära käinud on, see tuleb järgmisel aastal jälle.

Lisainfo: Ivar Traagel, 509 6301.
Piletiinfo: tasuta