“Nagisevad põrandalauad ja väheke viltused seinad võivad ollagi kodu juures see, mis säilitab mõnusa õhustiku ja annab soojust juurde,” ütleb “Eesti toredaima kodu” saatejuht Pille Minev ajakirjale Nädal.

Pille, kui leidlikud on Eesti inimesed kodude kujundamisel? Milliseid põnevaid lahendusi oled näinud?
Inimesed on vägagi leidlikud ja heas mõttes üllatusi oli palju. Näiteks jäi meelde üks korter Harjumaalt, mille perenaine oli alati unistanud oma majast ja elamisest maal. Kuna aga võimalusi ei olnud, siis oli ta kujundanud oma kodu tõeliseks metsamoori majaks – tubade laed olid kaetud puuokstega, akende ees rippusid kardinate asemel erinevad kuivatatud aiasaadused. Trepikojast tuppa astudes sattusid justkui lapsepõlves loetud muinasjutu sisse.

Kas oled ka enda kodu jaoks saatest nippe leidnud?

Rohkem kui ükski nipp meeldis mulle paljude inimeste suhtumine, kelle kodu asus vanas majas – seinad ja põrandad ei pea olema loodiga sirgeks mõõdetud. Nagisevad põrandalauad ja väheke viltused seinad võivad ollagi kodu juures see, mis säilitab maja mõnusa õhustiku ja annab kodule soojust juurde. Ma olen oma kodu suhtes sama meelt.

Meenuta enda koduotsinguid.
Ma ei mäletagi täpselt, no sellest on ikka rohkem kui kümme aastat möödas. Tõenäoliselt motiveeris kodu otsima teadmine, et tahan tütre koolimineku ajaks jõuda üürikorteritest oma koju. Ega raha siis väga palju olnud ja see saigi määravaks. Valikute seas olid ühiselamutoad või linnast eemale jäävate rajoonide pisut mugavamad korterid. Lõpuks aga leidsin väga mõnusa asukohaga majas ühiskorteri ja teadsin kohe, et seda tahangi. Miks? Köitis aed ümber maja, kus lapsel hea ja turvaline mängida, ning oma välisuks. Jah, ma mõtlesin, et kui ma maja ka kunagi osta ei jaksa, siis on meil vähemasti päris oma välisuks. Tänaseks on jäänud aastad ühiskorteris nostalgiliseks mälestuseks.

Kas püüad kuidagi kommunaalmakse reguleerida ka? Kustutad lambi, kui toast lahkud?

Seda küll. See on vist jäänud lapsepõlvest külge, et tuli tuleb ära kustutada, kui toast lahkud.
  
Kuidas endale kodutunnet tekitad? Millised elemendid on kodu juures olulised? Millised toonid sooja tunde tekitavad?

Oma kodus ei peagi kodutunnet tekitama, see on olemas kogu aeg.  Mulle meeldivad asjad, millel on lugu. Ükskõik kas me räägime mööblitükist või riiulitel asetsevatest pisiasjadest. Sest nõnda nad ei olegi enam lihtsalt mööblitükid või asjad. Nõnda nad on midagi isiklikku, olulist ja armsat. Värvitoonidest olen kasutanud heledaid ja murtud toone. Samas on see üldistades väike liialdus, sest tütar valis viimase remondi käigus oma toa värvideks erkpunase, musta ja valge.

Mismoodi veel kodust elu mugavamaks teed?

Minu korter asub väga vanas majas, kus pesemisruumi ei olnudki. Otsustasin ehitada vanasse kööki, ikka see endine ühisköök, siis vannitoa. Ja seda teadsin ma täpselt, et tahan just nimelt vanni ja mitte piirduda dušinurgaga. Samas ei raatsinud välja lõhkuda vana pliiti, mis oleks tekitanud vajaliku seinapinna vanni jaoks. Nõnda saigi vann pandud keset ruumi, kust on võimalik nautida pliidi all võbelevat tuld.