Piimatööstur Oliver Kruuda avalikustas eile, et alustas ühinemiskõnelusi mõjuka juustutööstuse ja piimaühistuga E-Piim. Praegusel hinnatõusuteateist tiinel ajal on juustutootjal E-Piim tarbijatele üks hea uudis. Hoolimata piimahinna tõusust pole nende tööstus oma toodangu hinda veel tõstnud.

Eile teatasid Tere ja E-Piim, et alustavad liitumiskõnelusi, mis peaksid finišisse jõudma veel sel aastal. “Kui ühe grupi käes oleksid kõik võimalused, mida piimast annab teha, võimaldaks see firmale paindlikkuse ja suurema läbilöögivõime,” märkis Jaanus Murakas eile pressikonverentsil.

“Transpordikuludeks kulub aastas 75 miljonit krooni. Kui selle pealt saavutada kokkuhoid kas või 20 protsenti, oleks see juba miljon eurot,” näitlikustas Tere asejuhataja Ülo Kivine võimalusi efektiivsust kasutada.

Kuid enne leibade ühte kappi panekut tuleb ühinemistingimused kokku leppida. Pole saladus, et piimatootjaist põllumehed on kaua unistanud oma meiereist. Sellisest suurest piimatööstusest, mis suudaks aastas töödelda näiteks enamiku Eestis lüpstud piimast.

Kui Teres on peaaegu kõik Kruuda otsustada, siis E-Piimal on arvukalt väikeomanikke. Üks neist, Märjamaa talupidaja ja E-Piima nõukogu liige Sulev Mölder ütles eile, et piimaühistu areng on viimastel aastatel seisma jäänud, seepärast tuleb proovida ühinemist Terega.

Kruudale tähendaks piimaühistu liitmine toormevoo kindlustamist. E-Piima kaudu liigub ligi 250 tonni toorpiima päevas. Samas väidavad allikad, et Kruuda on endiselt rahahädas ja otsib Terele ostjat.