Los Angeles kuulutati vaesuse ja suure arvu kodutute tõttu USA võikaimaks linnaks. USA kahe suurima abiorganisatsiooni arvates on Los Angelese puhul vaesus ja kodutus kriminaliseeritud, edastab mtv3.fi.

Abiorganisatsioonide raportis mainitud Safer City programm on eluheidikute kõige räigem diskrimineerimine. “Selle programmi eesmärk on linnapildist ära koristada ja karistada inimesi, kellel ei ole katust peakohal,” seisab raportis.

Safer City reeglites on kirjas, et tänaval ei tohi istuda ega magada. Ka on keelatud asjade hoidmine kõnniteel ning teistes avalikes kohtades. Programm keelab ka kerjamise ja kaaskodanike tülitamise.

Raporti tegijate sõnul on tuhanded Los Angeleses elavad inimesed Safer City programmi tõttu sattunud politsei kiusamise ohvriks. Vaesed ja kodutud saavad juba väga väikeste üleastumiste eest ka suusõnalise hoiatuse või trahvi. Kuna nimetatud inimesed ei suuda trahve maksta, siis pannakse nad trellide taha. Vanglas olemine aga võib edaspidi raskendada töö leidmist.

Los Angelese linnapea esindaja Antonio Villaraigosa mõistis raporti hukka. “See raport ei anna adekvaatset informatsiooni ja ei haara tervikpilti,” selgitas Villaraigosa. Linnavõimude kinnitusel on Safer City programm vähendanud märgatavalt kuritegevust, eriti Skid Row`s, kus asub palju kodutuid.

“Linna esmane ülesanne on kaitsta elanikke vägivaldse kuritegevuse eest,” sõnas linnapea esindaja.

Kodutute olukorda on püütud parandada, kuid tulemused on jäänud kesiseks. Nimelt kulutab linn aastas Skid Row`l patrullivate politseinike palkade peale kuus miljonit dollarit aastas, samas kui kodutute olukorra parandamiseks on ette nähtud vaid 5,7 miljonit dollarit.

Ametlikel andmetel on Los Angeleses 40 000 kodutut. Viimase kahe aasta jooksul on kogu USAs suurenenud vaesusesse langenute ja kodutute arv just ülemaailmse kriisi tõttu.