OHMYGOSSIP — Mõned inimesed on justkui neetud meelega, mis ei vaiki iial, ei lõpeta mustrite otsimist, olgu need siis olemas või mitte ja ei lõpeta väikeste asjade üleanalüüsimist, kirjutab Iheartintelligence.

Ülemõtlemine ja -analüüsimine mitte ainult ei riku sinu meelerahu, vaid ka häirib elu, tekitades ebavajalikku stressi ja muret igapäevaellu. See nõiaring on ajaraiskamine ja kurnab sinu meeli 24/7.

Sellest ebameeldivast harjumusest on vaja võitu saada, kui soovid rahulikku elu. Siiski on oluline arvestada, et ei ole olemas “nuppu”, millest ebameeldiv välja lülitada. Ülemõtlemine ja -analüüsimine on sinu iseloomust eraldi, mistõttu tuleb seda läbi teadlikkuse õppida kontrolli all hoidma.

Ülemõtlemise ja -analüüsimise omadus ei ole probleem, vaid see, kuidas sa seda omadust kasutad. Sa pead õppima, kuidas neid omadusi juhtida, teades piire ja päästikuid.

Parim, mida teha saad, on kontrollida oma mõtteid ja tunda ära piir selle vahel, millised on normaalsed ja millised sundmõtted. Sedasi saad mutta oma ülemõtlemise ja -analüüsimise “koorma” andeks või kingiks.

Siin on 5 näpunäidet, kuidas kontrollida oma mõtteid enne, kui need käest lähevad ja muutuvad liialduseks:

1. Pole mõtet end takistada mõtlemast, see on võimatu
Sinu loomulik tegevus on mõtlemine, vahel muutub see lihtsalt liigseks kinnisideeks, aga see on okei. See tähendab lihtsalt seda, et sa elad elu asju läbi mõeldes, mitte impulsiivseid otsuseid tehes – see on väga nutikas viis elamiseks.

Probleem algab siis, kui sa hakkad üleanalüüsima või -mõtlema asju, mille käigus paned end lõputute mõtete lõksu, millest osad on su enda toodetud ja ebareaalsed. Lõpututest mõtetest tekib labürint, millest on lõpuks võimatu väljuda.

Ainus tee väljapääsuks on rajada tõendid ja faktid. Sedasi saad lihtsasti filtreerida ebavajalikud mõtted.

2. Tea, kuhu tõmmata piir
Peamine on ennast piisavalt hästi tunda, et teada, mis on sinu päästik ja teada, millal oled sattunud lõputute mõtete labürinti. Proovi välja selgitada, mis on see, mis paneb sind asju ülemõtlema ja -analüüsima. Näiteks, kas see on midagi spetsiifilist või käivitab kõik sinus selle tegevuse?

Kui sul õnnestub põhjuseid koomale tõmmata, saad sa teadlikult hakata põhjustavatest situatsioonidest eemale hoidma, mis ülemõtlemist ja -analüüsimist põhjustavad.

3. Tee viis sügavat hingetõmmet
See hetk, kui tunned ära, et hakkad ülemõtlema, hinga sügavalt ja loe kümneni. Sule oma silmad ja hakka enda hingamisele keskenduma. Hingamine viib kehasse ja ajju hapnikku, mis aitab stressi, ärevust ja pinget leevendada.

Oluline on mitte lasta sama mõtet, mis neid tundeid sinus tekitas, endasse uuesti siseneda ja uuesti sinu rahulikku olemust hävitada. Aga kui pinget tekitav mõte sinusse siiski uuesti siseneb, sule oma silmad ja keskendu taaskord enda hingamisele.

4. Leia midagi, millega end rahustada
Vaata filmi, loe raamatut, lõbutse oma lastega või tee mida iganes muud, mis nõuab positiivses mõttes täit keskendumist, et mitte laskuda ülemõtlemisse.

Neid asju tehes vähendad pingeid, mis sinu meeltel lasub. Fookuse ümberkorraldamine aitab sind rahustada ja mõtetest tekkinud pinge kaob tasahaaval.

5. Pööra ülemõtlemine ja -analüüsimine andeks
Nagu eespool mainitud, siis sa oled mõtleja. Rakenda sügavat mõtlemist asjadele, mis parandavad sinu elu ja suhteid. Ülemõtlemine ja -analüüsimine võib olla, kui kingitus. Kui kanaldad seda õigesti, võid kogeda sügavat vaimu, keha ja hinge tarkust.

Niisiis saladus peitub mõtlemises mitte üle mõelda.
Ülemõtlemine ja -analüüsimine on ajaraiskamine. Seda aega võiksid kasutada elu nautimiseks ja kõigeks muuks oluliseks, mis teeb sind õnnelikuks.

Avafoto: Pexels/Bruce Mars

Loe lisaks:
UURING: Saa teada, mis juhtub naisega, kui ta suitsetab enne vahekorda kanepit

Katrin Siska blogi: Kas sinul on miljonäri mõtteviis?

Ailar Kaljurand: Mis teeb naise naiselikuks? 9 TÄHTSAIMAT OMADUST!