Araabia kuninglik perekond on tuntud oskuse poolest lahendada omavahelisi vaidlusi avalikkuse ette tulemata, kuid see ei käi Saudi printside Khaled ja Al-Waleed bin Talal’i kohta, kirjtuab BBC News.

On harukordne, et prints Khaled bin Talal kritiseeris avalikult oma miljardärist venda katse eest muuta kuningriigi traditsioonilisi tavasid ja šariaadi rikkumise eest. Šariaad on islami reeglistik, millele põhineb enamus Saudi seadusi. Prints Al-Waleed on oma suure finantsvõimu ja ekstravagantse elustiili tõttu üks tuntumaid Saudi kuningliku perekonna liikmeid. Tema ekstravagantsuse tõttu esitleti ta 460 000 ruutjala suurust paleed ka VH1-s. Al-Waleed on ka maailma üks rikkamaid mehi.

Samuti on ta üks kõige vähem konservatiivsematest Saudi printsidest ja on soovitanud muuta kehtivat seadustikku, et lubada väiksemaid uuendusi, näiteks anda ka naistele auto juhtimise õigus. See on halvendanud tema suhteid Saudi kuningliku perekonna konservatiivsemate liikmetega ja vaimulike institutsioonidega.

Selles vaenutsemises ei ole midagi uut. Prints Khaled on öelnud, et ta on proovinud lahendada vaidlusi oma vennaga eraviisiliselt juba viimase kümne aasta jooksul, kuid kui prints Al-Waleed’i meediakompaniid hakkasid filme levitama, oli see tema jaoks liig.

Prints Khaled on soovitanud Al-Waleed’i amoraalsust pidurdada tema varade, mis ulatuvad 13 miljardi USA dollarini, külmutamisega. Peale „meeleparandust“ vabastataks ta varad taas.

Prints Khaled kritiseerib oma venda nädala jooksul peale seda, kui prints Fahad bin Saad mõistis hukka varade ebaühtlase jaotuse kuningriigis.

Saudi reformist Mohammed al-Qahtani usub, et see kõik on osa liberaliseerimise arengusuunast. Andes intervjuud kohalikule ajalehele on prints al-Qahtani öelnud, et noorema generatsiooni Saudi printside hulgas on toimunud suur mõtteviisi muutus. Nad olevat kriitilisemad kui eelmine generatsioon, kuid samas on nad ka ise rohkem kriitikale avatud.

Teised, nagu Ali al-Mosa, järgivad rohkem traditsioonilist joont, väites, et kuninglik perekond peaks olema oma avalikes esinemistes ühtsem ja, et nad peaksid  jääma kaitsvaks „varjuks“ kõigi kohale.