OHMYGOSSIP – Soome Iltalehti ajakirjanike eksperiment näitas, et täisealised mehed jahivad Soomes noori tüdrukuid sotsiaalmeedia rakenduse Kik Messenger kaudu. Ajakirjanikud lõid Kik Messengeri mitu alaealiste tüdrukute valeprofiili ja pakkumisi hakkas tulema juba poolt tundi pärast profiili loomist, vahendab Iltalehti.

Lastele esitatud küsimused olid päris teravad, näiteks: Kas oled suhu võtnud?, või Kui vanadega oled olnud? Mehed saatsid tüdrukutele pilte oma peenisest ja tegid konkreetseid ettepanekuid. Paari nädala jooksul võeti ühendust mitukümmend korda.

Kik Messengeris ei saa ametlikult luua kasutajaprofiili alla 13-aastased lapsed, aga tegelikkuses vanust keegi ei kontrolli.

Kik Messengeri asutasid USA tudengid 2009. aastal. Eesmärk oli luua rakendus, kus saab anonüümselt vestelda kellega iganes. Registreerumisel ei nõuta telefoninumbrit ega e-posti. Tuleb lihtsalt lisada oma nimi ja ongi valmis. Seal on lihtne esineda vale nime ja pildiga.

Soomes on laste suguelu vanusepiir 16 aastat, mis tähendab, et alla selle on täiskasvanud lapsega suguühtesse astudes igal juhul vastutav, seda isegi siis, kui laps teeb ettepaneku. Täiskasvanu kohus on välja selgitada lapse vanus.

Kuriteo koosseis täitub juba siis, kui täiskasvanu saadab lapsele endast seksuaalse alatooniga pilte ning kiidab lapse rindu. Lapse meelitamine seksuaalsetele tegudele on samuti karistatav. Alates 2011. aastast on karistatav isegi lapse meelitamine seksuaalse ärakasutamisega seotud kohtingule. Meelitamise eest saab karistuseks rahatrahvi või kõige enam aasta pikkuse vangistuse.

Allikas: Iltalehti.fi