Vaatamata masule, käisid Eesti elanikud mullu tunamullusega võrreldes 9% võrra rohkem välisreisil, selgub statistikaameti värsketest andmetest. Jutt on mitte ühepäevakülastustest, vaid ööbimisega reisidest. Kõige rohkem, lausa 38% kasvas aga sugulaste ja tuttavate külastamine ning seda eelkõige lähiriikides.

“Inimesed reisivad rohkem, aga enam kasutatakse ka tasuta majutust,” kommenteerib statistikaameti teenindusstatistika talituse juhtivstatistik Helga Laurmaa. “Kui palk on väike või ollakse töötu, siis minnakse puhkusereisi asemel sugulastele külla. See on nagu sundkäik.” Riikide lõikes käiakse tema hinnangul viimasel ajal rohkem Venemaal, üks põhjus võib olla ka see, et paljudel on seal sugulased-tuttavad. “Rootsis ja Soomes käiakse üldse palju, ka lihtsalt ostureisidel,” nendib Laurmaa. Seda soosivad laevafirmade sooduspakkumised.

Tallink Grupi laevadega reisis mullu augustis lõppenud majandusaastal rekordiliselt palju inimesi — 8,1 miljonit, mis on enam kui miljon reisijat rohkem kui aasta varem. Aasta jooksul veetud sõidukite arv kasvas 29%, ulatudes üle 863 000. Eestlastest reisijate osakaal on kasvanud eelkõige Helsingi liinil, hindab Tallink Grupi kommunikatsioonijuht Luulea Lääne. Põhjuseks ühelt poolt Soomes tööl käimine ja teisalt päevased reisid Helsingi lõbustusparki, loomaaeda või ostlema.

Wris reisibüroo juhatuse liige Krista Esta kinnitab, et pakettreiside ostmine on vähenenud, inimesed on hinnatundlikud ja kauplevad rohkem. “Viietärnihotelli tahetakse saada kahe tärni hinnaga,” toob ta näite. “Oodatakse ka viimase hetke pakkumisi. Eelmisel nädalal Tartu ja Tallinna kaubamajas toimunud osturallil pakuti nii väga soodsaid soojamaareise, kohalikke spaapakette kui ka lennupileteid. Huvi oli tohutu ja reisikonsultantide laua juures lookles pidev saba. Krista Esta hindab osturallit väga edukaks. “Kõige rohkem osteti lennupileteid,” tõdeb ta.

“Odavam puhkus on menukam just lähivälismaal,” võtab GoTraveli Tartu büroo juhataja Evelin Paap kokku tulemused Tartu osturallil.  Kõige enam läksid müügiks poole hinnaga laevapiletid Soome ja ka Rootsi. Ohtralt soetati ka soodushinnaga kohalikke spaapakette.