LHV panga üks aktsionäre, viimasel ajal rohkem Šveitsis elav pankur Rain Lõhmus, räägib ajakirjale face|control, kuidas raskel ajal nutikalt raha koguda. “Tuleb tekitada olukord, kus 100% teenitust kohe ära ei kulu. Kasvõi sunniviisiliselt,” räägib Rain ning lisab, et raha iseenesest pole mõtet koguda, sest see kaotab alati väärtust. “Raha tuleb vahetada ajutiselt millegi vastu, investeerida.”

Investeerimine ei ole hetkel just suurim trend – kes, kuhu ja kas üldse hetkel investeerib?
Investeerimine ei ole kunagi trendikaup. Investeerimise eesmärk on oma ostujõu säilitamine ja kasvatamine. Rahal ei ole kalduvust kaduda, vastupidi, teda kipub pidevalt juurde tekkima. Kui sinul raha ei ole, oled sa ta kellegile loovutanud. Kes äkki vahepeal investeerib. Investeeritakse reeglina asjadesse, mis annavad sulle rahavoogu (dividendid, intressid, rent jne.) või mille suhtes on lootus, et keegi selle kallimalt ära ostab.

Millised raha hoiustamise viisid on täna kõige väiksema riskiga? Võrrelge palun riske ja hoiustamise strateegiaid ja valdkondi niinimetatud hea õitsenguaja ja tänase masuajaga.
Pole küll hoiustamine, aga ma usun jätkuvalt osalustesse head kasumit ja kassavoogu tootvates ettevõtetes. Nii kriisi kui õitsenguajal. Tavahoiustajal pole endiselt põhjust pangahoiust karta, aga see on pigem vara säilitamine, mitte kasvatamine. Kinnisvara osas on Eestis esimene õppetund käes: hinnad ei liigu ainult üles ning renditulu võib oluliselt kukkuda.

Kuidas siis ikkagi oleks praegu mõistlik käituda?
Tasapisi võib võtta positsioone, aga hea hinnaga. Vaata kassavoogu pakkuvaid aktivaid. Kui pikaajalisem ajahorisont – mõtle, milline on maailm viie või kümne aasta pärast.

Kui Wayne Gretzky käest küsiti kunagi, miks ta nii edukas hokimängija on, vastas ta: “Uisutan sinna, kus litter on mõne hetke pärast, mitte sinna, kus ta on praegu.”