OHMYGOSSIP — Meedias avalikustati hiljuti lugu, kus tuli välja, kuidas kuulus Soome režissöör Lauri Törhönen on aastakümnete vältel lugematu arv naisi ahistanud, vahendab Seiska.

Soome Kunstiülikooli teatrikõrgkooli professor ja näitleja Elina Knihtilä otsustas mitme teise naise hulgas oma suu lahti teha, mida arvab tema kogu skandaalist. Kui aastaid kestnud ahistamised avalikkuses välja tuli, said naised julgust ja tundsid, et lõpuks ometi räägitakse sellest kõva häälega. Kui Knihtilä´lt küsiti, kas ta on rõõmus, et see lõpuks välja tuli, vastas ta nii: “See hõlmab mitmeid erinevaid asju. Naised olid kogenud ahistamist, diskrimineerimist ja lausa seksuaalset vägivalda. Seksuaalne ahistamine on kestnud aastakümneid. Miks me oleme ahistamise osas sallivad? Näitlejate liit viis aastal 2011 läbi uuringu, kus selgus, et ahistamine on filmi- ja teletööstuses suur probleem, aga mitte ükski ajaleht ei olnud tollal nõus sellest lugu tegema.”

“Minu jaoks on see väga oluline, et lugu välja tuli. Vaikimine on meie kultuuris halvim probleem ja ka see, et oleme asja kaua maha vaikinud. Mina isiklikult mõtlen, et selles loos on kaks asja. See, mis on juhtunud ja see, kuidas edasi elame. Mingil hetkel tuleb fookus seada sellele, kuidas tegevuskeskkonda parandada. Olen professorina vastutav, et õpikeskkond oleks turvaline.”

“Ma ei soovi sellel teemal kaasa rääkida, kuidas kogu juhtunu Lauri karjäärile mõjub.” Näitleja Heli Sirviö avalikustas telestuudios (kus juhtunut telesaates arutleti – toim.), et ta vägistati kooliajal. Knihtilä oli selle looga kursis. “Jah, teadsin. Plahvatasin nutma, kui kuulsin sellest, kuna austan Heli julgust väga. See ületunnistus polnud maailma kergemate killasti.” Knihtilä ise pole tööalaselt seksuaalset ahistamist kogenud, küll aga noorena teistes valdkondades. Kooli professor on õpilastega seksuaalsest ahistamisest juba vestelnud ja meelde tuletanud, et sellistest asjades tuleb julgeda alati rääkida, kuna hiljem on raske reageerida. Professor on kohtumas ka kultuuriministiga, kellega arutada, kuidas saaks olukorda riigis parandada.
Lauri Törhönen´i räpased teod on päevavalgele toonud kümnete naiste ülestunnistused, mida lisandub meediasse igapäevaselt.

Loe lisaks:
SKANDAAL! Tuntud Soome režissööri Lauri Törhönen´i süüdistatakse aastatepikkuses seksuaalses ahistamises

Avafoto: Elina Knihtilä (Kuvatõmmis Youtube´i videost @ Suomen Olympiakomitea)
Allikas: Seiska.fi