OHMYGOSSIP — Soome teles palju nähtud toitumisspetsialist Hanna Partanen sattus eluohtlikku olukorda, ometi on tegemist tervislikult toituva naisterahvaga. 

38-aastane Hanna Partanen kirjutas oma blogis, et tal tekkis kopsuemboolia. Naise enesetunne muutus peale pikka lendu halvaks ja ta sattus haiglasse. Seal avastati, et kopsude veresoontes on tekkinud ummistus. Olukord oli nii ohtlik, et Partanen hakkas momentaalselt ravi saama ning tal polnud võimalik enam liikudagi. Ta ei suutnud isegi voodist tõusta, et tualetti minna. Partanen ei tahtnud uskuda, et tromb tekkis pikast lennust, kuna oli vaja kaua paigal istuda. Toitumisalane spetsialist Antti Heikkilä ütleb, et põhjuseid tuleb ilmselt juba kaugemalt otsida. “Põhiline põhjus pole liikumatus, vaid tasaselt kulgev põletik. Põletik muudab hüübimistegureid. Mitmete asjade kokkulangevus põhjustab vereklompe,” ütleb Heikkilä.
Partanen arvab, et põhjuseks võis olla ka hormoonravim, mida ta tarbima pidi. Heikkilä seda ei kinnita: “Kindlasti mõni hormoonravim suurendab vereklompide teket, aga selliseid ühendeid ei tohiks enam turul olla.”

Partanen on Soome meedias olnud tuntud ametlike toitumissoovituste eeskõneleja. Ta on enda sõnul tarbinud palju margariini ja olnud rapsiõlitööstuse reklaamnägu. Heikkilä on arvamusel, et eelmainitud rasvad ongi põhjuseks. “Vaikselt kulgev põletik on tekkinud liigsest süsivesikust ja linoolhappest. Linoolhape on margariinide ja taimeõlide peamine rasv.” Ohtlik kopsuemboolia võib väga kergesti ka uuesti tekkida. Paljud haigestunud võivad elu lõpuni seepärast ravimeid vajada, aga ka see ei pruugi vältida uuesti teket. Heikkilä on arvamusel, et Partanen peaks oma toiduvaliku uuesti üle vaatama. “Hanna lõpeta kohemaid margariini ja rapsiõli tarbimine,” ütleb Heikkilä. Antti Heikkilä on tuntud madala süsivesikusisaldusega dieedi eeskõneleja. Ta soovitab rasvainena võid, kookosrasva ja oliiviõli.

Avafoto: Hanna Partanen (Kuvatõmmis Youtube´i videost @ Elixi Oil Official)