Täna käis Ilves holokausti märtrite ja kangelaste memoriaalis Yad Vashem, kus kirjutas külalisteraamatusse: “Langetan pea miljonite holokaustiohvrite mälestuse ees. Me ei tohi unustada seda õudust mitte kunagi. See kohutav kuritegu inimeste ja inimsuse vastu meenutab meile üha uuesti ja uuesti, kui oluline on teha kõik, et totalitaarsed ning inimvihkajalikud režiimid ei pääseks kusagil ega kunagi võimule.”

“Me mõlemad – Iisrael ja Eesti – teame, mida tähendab enda olemasolu eest seista ja võidelda,” ütles Iisraeli riigivisiidile saabunud president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Iisraeli presidendi Shimon Peresiga.

Ilves märkis, et Eesti mõistab Iisraeli julgeolekumuresid, aga samas on ilmne vajadus saavutada Lähis-Idas püsiv rahu. “Selle rahuni ei jõuta sõjaga, vaid diplomaatia ja läbirääkimistega, mis toetuvad kahe riigi – Iisraeli ja loodava Palestiina – lahendusele.”

Kõneldes Eesti-Iisraeli suhetest, nimetas president Ilves neid väga headeks, soojadeks, mõistvateks ja asjalikeks ning järjest tihenevateks.

Tänasel Eesti riigipea kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga keskenduti kahe maa majandus- ja kaubandussuhetele. Räägiti ka Eesti-Iisreali võimalikust koostööst küberkaitse, e-valitsuse ja põlevkivi alal.

Eesti riigipea kohtus ka Iisraeli parlamendi, Knesseti opositsiooni liidri Tzipi Livni‘ga ja Iisraeli Panga presidendi Stanley Fischer’iga.

Ilves ja tema saatjaskond naasevad Eestisse homme hilisõhtul.