Juba aastaid maailma rikkaimate edetabeli tipus trooninud Warren Buffett ja Bill Gates tegid rikastele ameeriklastele ettepaneku loovutada vähemalt pool oma varandusest filantroopilistele ja heategevuslikele organisatsioonidele.

Bill Gatesi abikaasa ja nende ühise sihtasutuse kaasjuht Melinda Gates selgitas, et üleskutse eesmärk on tekitada ühiskonnas teatav tava, et rikkamad loovutavad osa oma varast nõrgematele. “See on selleks, et inimesed saaksid lükke iseseisvale hakkamasaamisele, mida iganes nad tegema tahavad hakata,” selgitas Melinda Gates.

Üleskutset hõisatakse tavalisest avalikumalt, sest viimasel kahel aastal on heategevuslikud annetused teinud järsemaid kukkumisi, alates andmete kogumise algusest 1956. aastal. Annetused kahanesid eelmisel aastal 3,6 protsenti, 303,75 miljardi dollarini. 2008. aastal oli annetuste maht 315 miljardit dollarit ning aasta varasemaga võrreldes märkis see 2protsendilist langust. Huvitaval kombel moodustab USA Filantroopiakroonika andmetel enamiku annetustest vähemrikaste inimeste heasoovlikkus, kes korraga loovutavad 5-50 dollarit.

Väga paljud miljardärid on juba aastaid aktiivselt ühiskonna hüvangule panustanud. Oma varanduse naftaväljadest pumbanud Rockefellerite perekond, finantsmõtleja Georg Soros, meediaettevõtja Gerry Lenfest ja Salesforce.com-i asutaja Marc Benioff on vaid mõned näited miljardäridest, kes plaanivad enam kui poole oma varandusest kas elu jooksul või pärast surma heategevusele jagada.