OHMYGOSSIP — Soome järv on pärast keemilist töötlemist ja sealt fosfori eemaldamist selge nagu Vahemeri. Järve pihustati möödunud nädalal ligi 200 tonni puhastavaid kemikaale. Littoistenjärvi fosforisisaldus on pärast töötlemist vähenenud 95 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Vesi on töötlemise järel selge nagu akvaariumis. Vesi peaks veelgi selgemaks muutuma pärast seda, kui selle ph-tase tõuseb. Kaarina ja Lieto vahel asuva Littoistenjärvi olukord on seoses sinivetikatega olnud viimastel aastatel eriti hull. Järve olukord oli viimase 100 aasta kõige hullem. Selliseid sinivetika poolt reostatud järvi on Soomes kokku vähemalt 300.

Järves on varem korraldatud puhastavat kalapüüki ja lisatud hapnikku, aga sellest pole abi olnud. Lõpuks otsustati järve valada 200 tonni polüalumiiniumkloriidi. Kemikaal seob endaga fosfori ja see valgub settena järve põhja. Muutus on lausa uskumatu. Nüüd on oodata järves põhjataimestiku kasvu. Varem polnud see võimalik ja järves oli palju surnud tsoone, kuna valgus ei paistnud järve põhja.

Kemikaal põhjustas teatud määral kalade hukku. Kaldalt koguti kokku umbes 1800 kilo surnud kalu. Surnud kalade puhul oli samuti positiivne üllatus, kuna kõik surnud kalad olid latikad. Latikate hukkumine peaks järve puhastamisele kaasa aitama, kuna puhastamiseks on vaja järvest eemalda veel sellest kümme korda suurem kogus kalu. Järves oli mõni aeg pärast töötlemist keelatud ujuda, aga nüüd on seal turvaline ujuda.

Littoistenjärvi keemine puhastus maksis kokku ligi 200 000 eurot. Soomes on sarnaselt keemiliselt töödeldud ligi 50 järve.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT