OHMYGOSSIP — Iraaklaste poolt toime pandud seksuaalkuritegude arv kasvas Soomes möödunud aastal hüppeliselt. Lisaks on kõrge ka iraaklaste poolt toime pandud muude kuritegude arv. Esiteks on vägivalla kasvu põhjus selles, et 2015. aasta lõpus tuli Soome korraga ligi 20 000 Iraagi põgenikku. Enne seda elas Soomes iraaklasi ainult 7000.

Soome keskkriminaalpolitsei on teinud iraaklaste seksuaalkuritegude kohta uurimuse, mida seni on hoitud salajas, vahendab Helsingin Sanomat. Politsei uurimuse järgi elas Soomes 2016. aastal kokku 19 000 iraaklast, kelle hulgas on nii varasemad olijad kui uued tulijad. Analüüs näitas, et tuhande iraaklase kohta tuli 12,9 seksuaalkuritegudes kahtlustatavat. Number on suur ka afgaanidel – 10,9, ent afgaane on arvuliselt vähem. Suuruselt kolmas number on türklastel – 8,8. Soomlaste vastav number on 0,3.

Iraaklaste seksuaalkuritegude suurt arvu seletab osalt asjaolu, et enamus tulijatest on noored mehed. Seksuaalkuritegusid panevad ka soomlaste hulgas toime enamasti noored mehed vanuses 15-35.

Politsei analüüs näitab, et noorus pole ainus põhjus. Juba 2014. aastal paistsid iraaklased seksuaalkuritegudega silma. Tuhande 15-35-aastase iraagi mehe kohta oli 22 seksuaalkuritegu. Vastav näitaja soome meeste kohta oli 1,6.

Suurem osa iraaklaste poolte toime pandud seksuaalkuritegusid on toimunud tuttavate vahel privaatsel pinnal. Paljudel juhtudel on ära kasutatud ohvri heausksust või abitut olukorda, näiteks joobes olekut. Tüüpiline olukord on olnud jätkupidu pärast restoranis käimist. Vägistamisi on toimunud ka paarisuhtes.

Nn põõsavägistamisi tuleb Soomes ette haruharva ja need on harvad ka iraaklaste hulgas. Osa vägistamisi on toime pandud vastuvõtukeskustes. Politsei analüüs toob välja, et iraaklased on noori ahvatlenud seksile alkoholi abil. Sellisel juhul on tegemist lisaks vägistamisele veel lapse seksuaalse ärakasutamisega. Tänaval on seoses iraaklastega ette tulnud võõrastele naistele ligitikkumist ja nende ahistamist. Sellised ahistamise juhtumid on tavalised ühistranspordis ja ujulates. Politsei ülevaatest tuli välja ka see, et kuriteo ohvriks sattunud iraagi naised kaebusi ei esita, kuna nad kardavad peresisest vägivalda. Valdav osa kaebuste esitajatest on soome naised.

Asjatundjad väidavad, et iraaklaste toime pandud kuritegude põhjuseks on Iraagi olud. Iraagis on pikalt sõditud, mistõttu paljud noored mehed on üles kasvanud keset vägivalda. Osa tulijatest on ise sõjas osalenud. Paljudel tulijatest on katkised pered, Soomes aga sotsiaalne kontroll puudub. Põhjuseks on ka suhtumine naistesse, mis iraaklastel on teistsugune kui Soomes tavaks. Iraagis kasvatatakse poisse ja noormehi üles teadmisega, et neil on suuremad õigused kui naistel. Naised ja mehed pole Iraagis võrdsed ka seaduse mõistes. Nüüd on mehed sattunud Soome ja arvavad, et neil on samad õigused.

Asjatundjad väidavad, et sõjal ajal harjusid mehed Iraagis naisi vägistama ning see olukord pole muutunud pärast seda, kui ISIS Iraagis ameeriklastelt kontrolli üle võttis.

Paljud iraaklased, nii naised kui mehed on arvamusel, et abielunaine ei või üldse seksist keelduda. Teiseks pole Iraagis kurameerimise kultuuri, mistõttu paljud iraagi mehed saavad Soomes naistest valesti aru. Iraagis pole mehed harjunud nägema purjus naisi, mis võib samuti põhjustada vääritimõistmist.

Üks iraaklasest mees rääkis, et osa iraaklasi tuli Soome algul teadmisega, et nad on Soomes lühikest aega ning neil polnud kavatsustki võtta omaks Soome kombeid. Paljud noored mehed lähevad kuritegelikule teele, kuna neil pole midagi kaotada. Üks inimene võib panna toime palju kuritegusid ilma, et ta kohe kinni nabitaks. Soome karistusi kuritegude eest peetakse tühisteks.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT