OHMYGOSSIP — Soome pealinna Helsingi tänavaid on juba hakatud puhastama talvistest sõelmetest, aga suurem puhastus võetakse ette alles märtsikuu lõpus. Kõige esimene prioriteet on ringteede puhastus, ütles Helsingi ehitusameti hooldusinsener Tarja Myller Yle vahendusel. Seejärel võetakse ette kõnniteed ja väljakud.

Praegu puhastatakse tänavaid tolmust ja sõelmetest, tänava pesu on kavas ette võtta mõne nädala pärast. Siis pühitakse tänavatelt viimane tolm ning pestakse tänavad veega.

Pesu eeldab seda, et öösel enam ei külmeta ning ei teki jäite ja libisemise ohtu. Suurem tolmuimemine ja pesu peaks algama esmaspäeval, 27. märtsil. Kevadine suurpuhastus kestab kuus nädalat, mis tähendab, et kõik tänavad saavad puhtaks maikuu alguseks.

Sõelmeid korjatakse tänavatel kokku 60 000 tonni ehk 2500 autokoormat. Sõelmeid on eriti palju sel aastal, mil oli libe, aga vähe lund. Muidu oleks osa sõelmeid koos lumega juba kokku lükatud ja ära veetud.

Soome allergialiit soovitab kevadise tolmu vastu kasutada kaitsevahendeid. Tolm tungib silmadesse ja kurku ning muudab nina vesiseks ja teeb kurgu kähedaks. Tolmukübemed võivad tungida isegi kopsu.

Suurem osa tänavatele puistatud ja kokku korjatud sõelmetest võetakse uuesti kasutusse, näiteks ehitustel. Juba kasutatud sõelmeid enam uuesti tänavale ei panda.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT