Mis on ühist Eesti jõuludel ja jaanipäeval? Rahvanali ütleb, et üldiselt on siis viis kraadi sooja ja sajab vihma. Ilmaennustajad seda tänavu ei usu.

Ilmatüdruk Grete Klein ennustab jaanideks päikest. “Ma ütlen, et tuleb väga ilus ilm sellepärast, et kui ma nii ütlen, äkki siis nii tulebki!” naerab ta, et see peaks kõigil meele rõõmsaks tegema. Grete sõidab jaanipäevaks Viljandisse ja vihmavarju kaasa ei võta. “Päikest tuleb ju. Ma ju ütlesin, et tuleb!” süstib ta kõigisse head lootust.

Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain usub, et ehk tuleb jaanipäeval sooja tiba rohkem kui viis kraadi. “Ega siin mingisuguseid ilusaid väljavaateid küll ei ole. Kuivemaks enne seda Euroopa (ilma)keskuse järgi peaks minema, aga kas jõuab ka soojemaks minna?” arutleb Merilain. “Järgmise nädala sees on väga nõrk kõrgrõhuala ja 23. juunil ta nagu oleks veel ikka paigal, nii et on mingisugune lootus seda päikesepaistet ka näha. Samal ajal on õhumass küllaltki jahe, nii et mingisugust erilist sooja selle prognoosi järgi ei tule,” ennustab ta.

[ot-gallery url=”gallery/ilmat%c3%bcdruk-grete-klein-jaanip%c3%a4eval-paistab-p%c3%a4ike”]