Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku sünnitusosakonnas avatakse täna emapiimapank, kuhu saavad imetavad naised loovutada oma rinnapiima.

Vastsündinute intensiivravi osakonna vanemlastearst Pille Andressoni sõnul on emapiimapanga loomine seotud sooviga pakkuda meie haiglas enneaegselt sündinud lastele rinnapiima kohe sünnijärgselt. „Enneaegsel vastsündinul, kelle emal ei ole veel piisavas koguses rinnapiima, peab olema võimalus saada doonorrinnapiima nagu seda tehakse üle kogu maailma. Doonorrinnapiim on parimaks alternatiiviks, kui emal rinnapiima ei ole, sest rinnapiim on nii enneaegsete kui ka ajaliste laste esimene toit,” ütles Andresson.

Rinnapiimadoonoriks võivad olla kõik imetavad naised, kes ise on terved ja kes on valmis heategevusena abistama väikeseid enneaegseid ja haigeid vastsündinuid.

Doonorrinnapiima saavad eelistatult väga enneaegsed ning seejärel suuremad enneaegsed vastsündinud, kelle emal ei ole veel piisavalt rinnapiima. Võimalusel saavad doonorrinnapiima ka haiged ajalised lapsed. Niipea, kui oma ema rinnapiima kogused on piisavad, lõpetatakse doonorrinnapiima andmine ning laps saab edasi oma ema rinnapiima.

Esimene rinnapiimapank loodi 100 aastat tagasi Viinis.