OHMYGOSSIP — Helsingi bussipiletit saab tulevikus kasutada Tallinnas ja Tartus. Samamoodi kehtivad Tallinna ja Tartu piletid tulevikus Helsingis ja selle ümbruses. Tulevikus on selline asi võimalik, sest Helsingi, Tallinn ja Tartu kavandavad ühist pilootprojekti, mille abil saaks samu ühistranspordi pileteid kasutada nii siin kui sealpool lahte, vahendab Yle.

Suurim eelis on see, et teise linna minnes ei peaks enam hakkama otsima, kust osta piletit, tõdeb Helsingi piirkonna ühistranspordiettevõtte HSL juhataja Suvi Rihtniemi. Projekti rahastuse mudel peaks selguma aprillis-mais.

Ühispileti rakendamine pole praegu veel lõplikult ära otsustatud. Projekti laiem eesmärk on luua võimalus ühtede ja samade ühistranspordi piletite kasutamiseks eri riikides.

Rihtniemi sõnul on sellist piletite ühiskasutust kavandatud juba varem Soomes. Selle mõte on, et kodulinna piletit saaks kasutada mujal Soomes.

Alates 2013. aasta algusest on Tallinna linna elanikud saanud sõita ühistranspordis tasuta. Rihtniemi väitel ei tähenda see, et tasuta transport laieneb projekti kaudu ka Helsingisse. Soomes on tasuta transpordi varianti kaalutud, aga Rihtniemi ei pea seda tõenäoliseks. Helsingis laekub piletitulu üle 300 miljoni euro ja see moodustab poole kuludest. Talinnas oli piletitulu neli aastat tagasi vaid 20 miljonit. Need summad pole omavahel võrreldavad.

Tallinna eelis oli see, et paljud inimesed elasid ja töötasid Tallinnas, aga olid registreeritud mujale. Läbi tasuta piletisüsteemi sai Tallinn omale lisaks elanikke ja maksumaksjaid. Helsingi puhul aga on enamus linnas elavatest ja töötavatest inimestest linna elanikeks registreeritud ja maksavad makse juba kohapeal.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT