OHMYGOSSIP — Soome raadiosaatejuht Lauri Salovaara alustas 24. veebruaril projekti, milles on otsustanud õnnestuda ja millega tahab 500 päeva jooksul saada miljonäriks. Salovaara ütles väljaandele Taloussanomat, et tal on juba kaua mõlkunud meeles mõte, et võiks saada miljonäriks enne 40-aastaseks saamist. Tema 40. sünnipäev on 9. juuli 2018.

Pikalt raadios ja televisioonis töötanud Salovaara tahab teha asja avalikult, et inimesed saaksid teda ergutada. Avalikkus saab tema õnnestumisele kaasa aidata, kuid Salovaara ainult sellele ei looda. Salovaara plaan on järgmine: ta läheb sisse alustavatesse ettevõtetesse oma kapitaliga ja saab selle eest osaluse. Salovaara pakutav kapital pole mitte raha, vaid oskused.

Mees ise kinnitab, et oskab paljusid asju ja suudab ettevõtetele tuua kasu. Tema kontaktivõrgustik nii kodu- kui välismaal on hea. Ta ei võta palka, vaid kasvatab ettevõtete väärtust. Ta ei soovi siiski kaasata väga suurt hulka ettevõtteid. Samuti ei soovi ta lõpetada siis, kui miljon on koos. Oleks näotu jätta lootustandvad ettevõtted maha 500 päeva järel, leiab ta. Seetõttu ei näe ta ette, et jääb kunagi pensionile.

Miljon eurot ei tähenda raha isiklikul pangakontol. Kapitali väärtust võib arvestada ettevõtetele tehtud ostupakkumiste kaudu.

Praegu pole mehel veel ühtegi partner-ettevõtet. Teda huvitavad igasugused ettevõtted ja start-up-id, aga ainult ühel tingimusel: talle peab sobima ettevõtte tiim. Näiteks startup-maailmas on palju ettevõtteid, kus ei tehta midagi ja kus tahetakse vaid mõnusat elu elada. Selline asi Salovaarale ei sobi. Ta tahab koos teistega midagi ära teha, midagi muuta. Eetilised ja moraalsed väärtused peavad olema paigas.

Päris üksi Salovaara siiski oma sooviga ei ole. Teda abistavad Oulu ülikooli professor Juha-Pekka Kallonki, ettevõtlusnõustaja Jorma Terentjeff, konsultant Maucca Kärki ja tv-produtsent Teemu Hostikka.

Salovaara märgib, et Soomes on tavaks rahast mitte rääkida, aga tegelikult peaks rahast rohkem rääkima. Peaks uskuma, lootma ja julgema teha rohkem. Üks ettevõtmise põhjusi on julgustada soomlasi jõukaks saama. Rahast peaks saama rääkida rahulikult, näiteks sellest, et ühe rikastumine ei võta teistelt midagi ära.

Samuti peaks Salovaara meelest soomlased rohkem investeerima alustavatesse ettevõtetesse. Vähese rahastamise tõttu võivad palju head projektid jääda venima. Kui õiget hetke ära ei kasutata, siis tehakse asi mujal ära. Konkurents on maailmas kõva. On kahju, kui headele ideedele saab takistuseks vaid kapitali puudus.

Salovaara kutsub huvitatud ettevõtteid julgesti ühendust võtma. Seda saab teha veebiküljel 1000000.fi. Sel veebiküljel on üleval ka videoblogi ja ülevaade, kuidas on läinud.

Ebaõnnestumist mees ei pelga. Projekt ise on juba õnnestumine. Miljon võib lõpuks arvele potsatada mitmel eri moel. Projekti olemus võib samuti aja jooksul muutuda.  Näiteks võib midagi juurde teha või siis tuleb heategija, kes lihtsalt annab miljoni.

 

Avafoto: Lauri Salovaara (Selfie/Facebook)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT