OHMYGOSSIP — Nii nagu Eestis, liigub ka Soomes palju võltsitud kunsti. Võltsijaid on raske kätte saada, aga Soomes on kohtu all 70-aastane Veli Seppä, kes on viimased 30 aastat loonud sadu võltsitud kunstiteoseid, mis on maha müüdud miljonite eurode eest.

Varem Norras ja Rootsis keevitajana leiba teeninud Veli Seppä andis ajalehele intervjuu, milles räägib, et hakkas võltsimisega pihta, kui tal polnud tööd ja tal oli pere toitmiseks vaja raha teenida. Kuivõrd ta oli kunsti kuigivõrd õppinud, siis hakkas kõigepealt välismaalt tooma vanu maale ja neid ringi tegema. Lõpuks oli ta juba nii osav, et lõi täiesti uusi tuntud kunstnike teoseid, mida oli algul raske ehtsatest eristada. Alles ajapikku, kui Soome rahvusgalerii õppis võltsinguid kindlaks tegema, jõuti võltsingutele jälile ja hakati otsima nende loojat. Lõpuks jõuti välja Seppäni. Ta nabiti kinni 2014. aastal, kui ta toimetas kodust kilekotiga prügi prügimäele. Pärast seda korraldati tal kodus läbiotsimine, mille käigus leiti hulgaliselt tõendusmaterjali võltsimiste kohta. Algul Seppä eitas kõike, aga siis hakkas rääkima.

Teadaolevalt on Tampere ligidalt Lempääläst pärit Seppä kõige suurem kunsti võltsija Soomes, kelle käes alt on läbi käinud sadu kunstiteoseid, mida on aastate jooksul müüdud miljonit eurode eest. Seppä enda väitel said lõviosa müügist saadud rahast vahendajad, tema sai ühe maali pealt mõni tuhat eurot. Võltsitud autorite hulka kuulusid sellised tuntud Soome nimed nagu Ellen Thesleff, Eero Järnefelt, Amelie Lundahl, Helene Schjerfbeck, Hjalmar Munsterhjelm, Tove Jansson, Elias Muukka, Akseli Gallen-Kallela, Reidar Särestöniemi ja Hugo Simberg. Lisaks veel Prantsuse kunstnik Fernand Leger ja arvukalt Vene kunstnikke nagu Serge Poliakoff, Ivan Aivazovski, Leon Bakst, Ilja Repin ja Ivan Šiškin.

Seppä on kinnitanud, et suuri nimesid nagu Picasso ta pole võltsinud. Välja arvatud üks meetri kõrgune Henri Matisse, mis oli Helsingis galeriis müügil 4,5 miljoni euroga. Töö oli veel müümata, kui politsei selle hoiule võttis.

Võltsitud töid on müüdud Bukowski oksjonimaja kaudu, samuti on neid müünud Helsingi galeriid. Osa võltsingutest on üleval veebis.

Praegu on 70-aastane Seppä raskesti haige, ta põeb kopsuvähki.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT