OHMYGOSSIP — Euroopa Keskpank andis teada, et Itaalia panganduse murelaps, maailma vanima panga tiitlit kandev Monte dei Paschi vajab finantsaugust välja tulekuks varasemalt kõneldud 5 miljardi asemel hoopis 8,8 miljardit eurot, vahendab Reuters.

Möödunud reedel võttis Itaalia valitsus vastu otsuse, et kuna Monte dei Paschil ei õnnestunud investeeringute kaasamise ringis vajalikku viit miljardit kokku koguda, tuleb riik pangale appi. Euroopa Keskpank on Monte dei Paschi puhul kalkulatsioonid teinud ning leidnud, et üldpilti vaadates on tegu maksevõimelise pangaga. Samas on panga likviidsus viimase kuuga oluliselt halvenenud. Keskpanga hinnangul läheb Monte dei Paschi päästmiseks vaja varem arvatud 5 miljardi euro asemel koguni 8,8 miljardit eurot.

Samas rõhutas Euroopa Keskpanga ametnik Jens Weidmann, et Monte dei Paschi puhul on siiski oluline arvestada kõikide riskidega ning riigi sekkumine panga tegemistesse peab olema põhjalikult kaalutletud. Itaalia turujärelevalvega tegelev Consob teatas, et kuna panga tulevik on segane, peaks Monte dei Paschi aktsiatega kauplemise peatama seniks, kuni kindel tegevusplaan paigas. Monte dei Paschi probleemid ulatuvad juba aastate taha, ent varem ei pööranud poliitikud ega pankurid asjale erilist tähelepanu. Itaalia pangandussektoris on kokku umbes 360 miljardi euro jagu halvaks läinud laene.

 

Allikas: Äripäev
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT