OHMYGOSSIP – Briti peaminister Theresa May on ikka ja jälle öelnud, et kaarte ei saa avada enne läbirääkimiste algust Euroopa Liiduga. Samas on teada, et viimased ei alga enne, kui Suurbritannia on jõustanud Lissabonis sõlmitud liidulepingu paragrahvi 50, räägib eesti ajakirjanik Tiina Tamman Õhtulehele.

Suurbritannia ülemkohtus kaalutakse, kas jätta jõusse varasem kohtuotsus, mille järgi on paragrahvi jõustamiseks vaja parlamendi otsust. Ülemkohtu omat on oodata jaanuaris. Detsembris tekkis veel teinegi kohtuasi. Kaks vähetuntud meest tahavad, et Suurbritannia jääks lahkumise korral edasi Euroopa ühisturgu ja on viinud kohtusse küsimuse, kas riik peaks jõustama ka Euroopa ühisturulepingu artikli 127. Inglismaal pole vist päeva, kui ajalehed ei käsitleks Brexiti teemat. Eilne The Times (19.dets) kirjutas näiteks väliskaubandusminister Liam Foxi intervjuust. Sellest jäi mulje, et Fox pooldab Euroopa tolliliitu jäämist ka pärast Brexitit, sest ta rääkis Türgi näitest. See riik on osa tolliliidust, kuid pole samas seotud migratsioonikohustustega.

Paar päeva tagasi tsiteeriti välisminister Philip Hammondit, kes kõneles läbirääkimiste ajastusest. Ta tahaks ilmselt üleminekuaega, mis võiks kesta kümnest aastat. Euroopa Liitki räägib nii pikast ajast, ent see võiks kuluda kaubanduslepingu saavutamiseks. Seda on tõlgendatud kui hirmutamisvahendit, et teised riigid ei üritaks liidust lahkuda. Sellestki on kirjutatud, et Briti valitsusel pole Brexiti asjus üksmeelt.

Refereeritud artikli täisteksti loe Õhtulehtest