OHMYGOSSIP —Soomlaste värske ja juba Cannes’i filmifestivalil auhinnatud mängufilm “Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus” jõudis möödunud nädalal Eesti kinopubliku ette. Esilinastuseks saabusid Tallinna filmi režissöör Juho Kuosmanen, peaosaline Jarkko Lahti ja stsenarist Mikko Myllylahti.

Filmi aluseks on 1960ndatel aastatel sündinud tõsielulugu Soome sulgkaalu poksijast Olli Mäkist, kes maailmameistri karjääri asemel valib oma suure armastuse. Ollist kui poksijast ei tea maailm enam midagi, Olli ja Raija elavad aga õnnelikult koos tänaseni, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Lool on tõepõhi all, aga ta on mõnes mõttes fiktsioon, sest filmis peab olema dramaatikat ja igat lugu võib ju rääkida mitut moodi, valida oma õige esitusviis. Pisiasjad ei pruugi alati täpselt kattuda, aga peategelase isik on ehe ja see oli meie eesmärk, et teha tõepärane lugu,” lausus Mikko Myllylahti.

Peategelast kehastav Jarkko Lahti õppis rolli tarbeks ise poksima. “Juba enne seda projekti, lapsest saadik olen olnud poksifänn. Olin kursis võistluste ja poksijatega, teadsin ka Olli Mäkit. Aga ise ma enne ei poksinud. Kui 2011. aastal kuulsin, et selline film tuleb ja mulle pakutakse seda rolli, siis ei jäänud muud üle, kui ise ka poksima hakata,” kirjeldas näitleja.

Filmi režissöör on Juho Kuosmanen, keda Soome meedias on nimetatud ka Aki Kaurismäki järeltulijaks. Film on üles võetud 16-millimeetrisele filmilindile, et anda edasi 1960ndatele aastatele omast õhustikku. “Me saime niimoodi kaamerat liigutada, ei keskendunud näitlejate nägudele või soengutele, vaid tekitasime tunde, et filmime ise 1960ndates aastates,” tõdes Juho Kuosmanen.

“Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus” esilinastus eelmisel nädalal kinos Sõprus ning hakkab jooksma erinevates Eesti kinodes.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT