Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul langes Eesti pinnal holokausti ohvriks umbes 8000 juuti Euroopa maadest. “Vale ja silmakirjalik oleks väita, et eestlastel ei ole selle kõigega midagi pistmist ja mõrvatööd tegid siin ainult sakslased,” ütles Savisaar.

Täna avati endise Patarei vangla värava lähistel Prantsusmaalt Tallinna Patarei vanglasse toodud ning seal hukatud vangide mälestuseks mälestuskivi. Kõne pidas ka Edgar Savisaar. Linnapea meenutas, et juba detsembris 1941 kandsid saksa okupatsioonivõimud Tallinnast Berliini ette : “Estland ist judenfrei!” (Eesti on juudivaba!”)

“Konvoi number 73 tõi 1944. aasta suvel  Tallinna Patarei vanglasse ligikaudu 300 juuti Prantsusmaalt. Neist üheksa kümnendikku hukati nende hallide müüride varjus,” ütles Savisaar. “Need on valusad mälestused. Me ei tohi unustada kuritegelikke režiime ja nende ohvreid. Ainult nii saame me tagada, et mistahes rassismi või sotsiaalutoopia õudused ei korduks.”

Savisaar meenutas, et 1925. aastal osutus Eesti esimeseks riigiks maailmas, kus juudi vähemus omas kõiki kodanikuõigusi ning eriõigusi oma rahvusliku identiteedi säilitamiseks. Toona elas Eesti Vabariigis 4045 juudi rahvusest kodanikku.

“Tänapäeval on juudi kogukond küll sõjaeelsest väiksem, kuid nende seas on Eestis üldiselt tuntud ja armastatud inimesi,” rõhutas Savisaar. “Alles äsja autasustas Tallinn on kõrgeima autasuga – Vapimärgiga –  juudi juurtega ühiskonnategelast, eesti lavastajat ja  näitlejat Eino Baskinit.”

Täna avati endise Patarei vangla värava lähistel Prantsusmaalt Tallinna Patarei vanglasse toodud ning seal hukatud vangide mälestuseks mälestuskivi.