Kümme aastat Prantsusmaal elanud Martin Kala kirjutas toreda raamatu “Maailm, nõudmiseni”, kus on ridamisi lahedaid illustratsioone ja põnevaid visuaalseid kompositsioone. Võiks öelda, et see mõjub pisut nagu hea vana aja reisiraamatuna sarjast “Maailm ja mõnda”. Elu24 uuris, kust tekkis idee just selline raamat teha?

“Sageli on mulle jäänud mulje, et kaasaegse eestimaise reisikirjanduse eesmärk pole mitte harida ja valgustada, uudishimu äratada ja mõtlema panna, vaid pakkuda eelkõige lobedat meelelahutust ehk teisisõnu müüa,” räägib Martin Kala.

“Ma saan aru, kui ajakirjades pannakse reisilugude lõppu harjumuspärane rubriik “Kasulikku”, kus tuuakse ära popid söögikohad, kohalik valuutakurss ja käitumisjuhis pärismaalastega suhtlemiseks. Endisaegsete reisikirjade, maadeavastus- ja loomalugude asemel on moodi tulnud tarbetekstid, mida lugeja saab mõttes välja rebida, passi vahele kokku murda ja vajadusel kasutada. Ma arvan, et kuigi reisikirjade puhul on oluline see teave, on lugejale nende peamine väärtus just tundelaengus.”

“Ma mäletan, et sisenesin hiljuti Londonis ühte raamatukauplusse, ja uurisin, kus asub reisiraamatute osakonnas reisiesseede riiul, ehk siis need teosed, mis on pisut ilukirjanduslikuma väärtusega. Riiulit polnud, vaid müüja osutas järgmisele saalile. Tervelt pool korrust oli üksnes kvaliteetne reisikirjandus. Lisaks pingutasime visuaalidega, illustratsioonimeister Ed Labetskit tegi reisifotode põhjal meeletult vinged illustratsioonid.”