Michael Jacksoni türannist isa Joe Jackson, 79, tahab saada oma lapselaste ja tulevaste miljardite üle kontrolli.

Pärast Michael Jacksoni surma on isa Joe Jackson taaskord rambivalgusesse sattunud. Keset lohutamatut leina on ta tahtnud end näidata kui perekonna tugipunkti. Eelmisel pühapäeval antud intervjuus kirjeldas ta enda ja poja vahelist suhet: “Me oleme alati olnud lähedased.” See aga on kummaline pärast testamendi avalikuks tulekut. Teatavasti olid megastaaril suured võlad, kuid sissetulekud plaatidest ja raadios mängitavatest lugudest tõotavad tulevikus tulla astronoomilised.

Ilmselged pärijad on lapsed, samuti ema Katherine ning mõningad heategevusorganisatsioonid. Poeg pole isa sõnagagi maininud ja ta ei päri midagi. Sellel on ka omad põhjused. Ühel öösel 60-ndatel aastatel lamas Michael oma voodis ja magas. Isa avastas, et ta oli akna lahti jätnud. Ta pani ette hirmuäratava maski. Ronis sisse läbi avatud akna. Lähenes magavale pojale. Ja hakkas kohutava häälega karjuma. Eesmärgiks oli lapsele õppetund anda. Pärast seda jälitasid poissi luupainajad aastaid ja aastaid.

Viieaastaselt alustas Michael perekonnagrupis The Jackson Five. Oma heleda hääle ja pehme naeratusega võlus imelaps tervet maailma. Kuid vaid vähesed teadsid, mis tegelikult toimus. Joe Jackson oli läbikukkunud blues´i laulja, kes oi sunnitud töötama metallitööstuses. Avastanud oma laste talendi, otsustas ta seda ära kasutada. See oli võimalus, mida ei saanud kaotada ning alguse sai The Jackson Five. Lapsed rändasid ühelt kontserdilt teisele üle terve Ameerika. Isa sundis neid harjutama tund tunni järel. Neid õpetati naeratama niipea kui kaamera neid tabas. Selleks, et lapsed teda kuulaksid, nägi ta vaid üht võimalust – raudne distsipliin. Seda nii ähvarduste kui ka vägivalla läbi.

Palju aastaid oli The Jacksons Five ameerikaliku õnne ja edu sümboliks. Esimene, kes kauni fassaadi sisse mõra lõi, oli vanem õde La Toya Jackson. 1991-l aastal andis ta välja raamatu, milles jutustas Joe Jacksoni vägivallatsemisest. Kuidas ta hirmutas oma lapsi ja seejärel naeris nende üle. Põletas nende varbaid tikkudega. Eriti ei sallinud ta seda, et Michael oma pöialt tahtis imeda ja sundis teda sõrme cayennepipra sisse panema. “Tahad imeda, siis palun väga,” kirjutab La Toya oma raamatus. Samuti narris ta Michaelit tema nina pärast: “Ta ütles, et see oli kole. Vastik,” rääkis õde Rootsi reporterile Stina Dabrowski´le Rootsi riiklikus telekanalis SVT samal aastal.

Kaks aastat hiljem purustas vaikuse ka Michael ise, tollal 35 aastane. Televisioonile antud intervjuus Oprah Winfrey shows rääkis ta, et lapsena ei saanud ta kunagi mängida: “See oli töö, töö, töö ühest kontserdist järgmiseni.” Kui murdeeas näkku vinnid tulid, nuttis ta sageli peegli ees. Siis tuli isa Joe ja irvitas. “Ma vihkasin seda,” ütles laulja. Otseülekandes tehtud intervjuus jätkas Oprah Winfrey isa kohta küsimuste esitamist ja Jackson vastas: “Ma ei tunne teda. Ma soovin, et suudaksin oma isast aru saada.” Seejärel küsis Oprah löömise kohta. Mchael Jacksoni näkku tuli pinge: “Juba ta pilk hirmutas mind. Mul hakkas halb kui ta mind vaatama tuli. See ajas mind oksele.”

Äsja ilmusid pildid, milledel Michael Jacksoni ema Katherine lükkab enda ees ostukäru täis tekke ja mänguasju. 79 aastane naine on saanud endale kolm last ja sama mees, kes väidetavalt hukutas nende isa lapsepõlve, saab osa võtma nende kasvatamisest. Paar aastat tagasi tunnistas Joe Jackson üles, et lõi Michaelit ja teisi lapsi. “Me oleme lapsevanemad. Nad kuuluvad meile. Me hoolitseme nende eest ja anname neile hariduse,” ütles ta esmaspäeval toimunud presssikonverentsil. Üks ajakirjanikest küsis, kas lapsed mõistavad toimunut. “Nad saavad sellest absoluutselt aru,” vastas laste vanaisa ning ei näinud vähimalgi määral häiritud olevat. “Ja nad väga tahavad meiega koos olla,” lisas ta.

Joe Jackson on seisnud kulisside taga aastakümneid. Nüüd on ta taaskord perekond Jacksoni eesotsas, kirjutab Aftonbladet.