OHMYGOSSIP — Menu uurib Vaiko Eplikult, millal ta oma uue plaadi “Kirevase” kallal tööle hakkas ning kui palju ta aja jooksul muusikuna muutunud on – kui palju ta plaadi juures “perfektsuse nimel” vaeva näeb.

Sinu eelmine plaat “Nelgid” ilmus kaks aastat tagasi. Millal sa “Kirevase” kallal tööle hakkasid?
Plaadil on vist 2015. aasta juunist kuni selle aasta juulini salvestatud asjad. Pärast eelmise plaadi lõppu tegin enda kohta väga pika pausi salvestamises, mis algas kusagil jaanipäevast ja lõppes veebruaris. Ma olin tüdinud ja vahele tuli mitmesuguseid teatritöid, nii NO99 “Savisaar” kui ka üks töö Linnateatris. Kuna 2014. aastal sai kaks plaati tehtud, siis vahepeal tõmbasin veidi hinge, ei viitsinud.

Kui sa vormid lugusid plaadiks, siis kui oluline on sinu jaoks perfektsus või jätad sa just palju mängulisust sisse? Kui palju sa perfektsuse nimel vaeva näed?
Ma omal ajal nägin selle nimel väga palju vaeva, aga praegusel ajal see ei ole enam oluline, sest ma olen aru saanud, et kasutegur on väga väike. Sa võid veeta 40 protsenti kauem aega oma materjali kallal, aga see ei tähenda, et see on 40 protsenti parem, võib-olla on 4 protsenti parem, aga seda ka ainult sinu jaoks, sest sa tead tema puudusi ja vigasid. Mida plaat edasi, seda rohkem ma olen jätnud vigasid sisse ja ei ole vaevunud mingeid asju korda tegema, sest ma olen aru saanud, et minu ja kuulaja jaoks on need kaks täiesti erinevat asja. Kuulajal on pigem hea meel, et ta saab vahepeal aru, et kusagil on vale bassinoot.

Pigem see perfektsionist minus tegeleb üldise mulje ja albumi vormiga. See on mulle olulisem kui see, et iga detail on paigas. Mul ei ole selleks aega ka, sest kui ma iga oma asja hakkaksin lihvima täiuslikkuseni, siis mul poleks ühtegi plaati.

Meil on Eestis ka palju selliseid inimesi, kelles on säde olemas, kellel on ideid ja on ka huvitavaid vormilisi lahendusi, aga paljud jäävadki perfektsionismi taha, eriti just elektroonilises muusikas. Mul on sõpru, kes keeravad basstrummi saundi kaks nädalat. Mul ei ole selleks aega, ma parem uhan edasi.

Avafoto: Vaiko Eplik (MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES/Scanpix)
Refereeritud artikli täisteksti loe veebilehelt: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT