OHMYGOSSIP — Narvas toimuva Eesti muuseumide festivali fookus on sel korral muuseumide tulevikul ja uute tehnoloogiate toomisel muuseumide argipäeva. Samal ajal saab narva linnuses tutvuda muuseumiauhinnale kandideerivate näitustega.

Video

 

Eesti kõiki huvilisi muuseumitöötajaid koondav muuseumiühing on Narvas oma festivali korraldanud juba 19 aastat. Eesmärgiks tutvustada muuseumite rahvale siinseid huviväärsusi ja tuua siia rohkem Eesti muuseumikultuuri. Seekordsel festivalil peetakse aru muuseumide tuleviku ja uute tehnoloogiate üle, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Ei ole midagi teha, tänapäeval enam ei piisa sellest, kui me paneme põneva museaali juurde teksti, et see on saabas 16. sajandist, vaid tegelikult on meil palju rohkem selle museaali kohta rääkida. Ja tehnoloogia võimaldab seda erineval moel teha ja taas tehnoloogi abil me saame rääkida ka minevikust nii, et see on tänasele inimesele arusaadav,” ütles Eesti muuseumiühingu juhatuse liige Inge Laurik-Teder.

Uued tehnoloogiad muuseumides aitavad teadmisi omandada ja kergendavad puuetega inimestel muuseumikülastamist. Tehnoloogiate arendajad püüavad muuta uued neid niiöelda nähtamatuks nii, et need ei segaks ja oleks abiks just siis kui kasutajal neid vaja on.

“Muuseumites on tehnoloogiat kasutatud juba läbi sajandite, aga järjest tähtsamaks muutub selgus, eksponaatide väljatoomine nii, et tehnoloogia on küll arenenud, aga ise jääb tagaplaanile. Tehnoloogia on nagu vanasti oli giid ja ta aitab museaalide tausta avada ja lugusid rääkida, mis on muuseumile kõige tähtsamad,” lausus Koko arhitektid ja motor loovjuht Andrus Kõresaar.

Eesti meremuuseumis uuriti kuidas külastajad ekspositsiooniga tutvuvad ja kuidas neid seejuures paremini suunata, et nad leiaks võimalikult hõlpsasti just neid huvitavat ja harivat teavet. “Meil on suhteliselt suur muuseum, 7000 ruutmeetrit ekspositsioonipinda ja juba nende liikumismarsruutide erinevused kõiguvad väga suurel määral, et nad valivad endale marsruute, mida me ei osanud oodata, aga me töötasime välja sellise tehnoloogia, et me saame aru kuidas inimesed käituvad ja mida nad ootavad,” lausus Eesti meremuuseumi teadur Tiit Poller.

Narva Hermanni linnuses ja linna kunstigaleriis on narvalastele vaadata muuseumide võistunäitused. Homme arutletakse Narva linnuse, Haapsalu piiskopilinnuse ning Okupatsioonide muuseumi laienemine ja selle uue püsinäituse ehitamine üle.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT