OHMYGOSSIP – Teadlased analüüsivad kuritegevuse ennetamiseks WC-potist alla lastud jäänuseid. Viis aastat tagasi hakkasid teadlased Washingtoni ülikooli tudengite tualetist alla lastud jäänuseid analüüsima ning hindasid selle põhjal, kui paljud tudengid retseptiravimeid kasutasid. Tudengitel polnud sellest tollal õrna aimugi ning tõenäoliselt ei tea nad sellest nüüdki, kirjutab ajakiri Nature oma  juhtkirjas.

Fekaalide analüüsimine pole aga üksnes ülikoolide pärusmaa, sest sama tehakse tosina Euroopa linna elanike väljaheidetega. Kogu asja eesmärk on kuritegevuse ennetamine. Et ravimite ja uimastite jäljed jäävad väljaheidetesse pikaks ajaks, annavad need infot selle kohta, missuguseid aineid inimeste organismis leidub, kuidas see muutub ning missuguses piirkonnas missuguseid aineid tarbitakse.

Sel kuul ilmuski ajakirjas Forecnsic Science International Šveitsi teadlaste artikkel, kus nad kirjeldavad, kuidas tualetisisu tõi uut infot narkoturgude ja nende valitsejate kohta. Näiteks näitasid fekaaljäänused, et vahemikus 2013. aasta oktoober kuni 2014. aasta detsember tarbiti Lausanne’i linnas päevas 13 grammi heroiini. Samal ajal arreteeris politsei kaks linnas tegutsevat narkodiilerit ning selgus, et nende kaudu liikus turule päevas kuus grammi heroiini, nii näitas tualeti sisu analüüs, et heroiin jaguneb Lausanne’is vaid käputäie diilerite vahel.