OHMYGOSSIP — Muusikatööstus on pikalt kritiseerinud Youtube’i keskkonda, mis ei ole olnud võimeline maksma muusikutele väärikaid tasusid. Pihtide vahele võetakse ka produtsendid ja kirjastajad, kes peavad muusikutele ja autoritele selgelt teada andma, milliseid tasusid nende looming on teeninud, vahendas BBC.

Suuremaid õigusi nõutakse ka ajakirjanikele. “Ma tahan, et ajakirjanikele, kirjastajatele ja autoritele makstakse nende töö eest ausalt, olgu see töö tehtud stuudios või elutoas, levitatud internetis või mitte ja avaldatud koopiamasina või lingi abil,” ütles Euroopa Komisjoni juht Jean Claude Juncker.

Plaanide kohaselt peaks lihtsustuma Euroopa Liidu riikide ligipääs internetis avaldatud sisule. “Meie nõuetekohaselt peaks tagatama, et rohkem sisu oleks internetis kättesaadav, pannes sellega Euroopa autoriõiguste seadused praegusel digitaalajastul uude valgusesse,” kommenteeris Euroopa komisjoni ühtse digitaalturu asepresident Andrus Ansip.

Rohkem kui tuhat artisti, nende hulgas Lady Gaga ja Coldplay tegid Euroopa Komisjonile ühisavalduse, kus nad viitasid, et Youtube vähendab ebaõiglaselt muusikatööstuse väärtust. “Me ei usu, et praegu on olukord aus. Youtube ei maksa õiglast autoritasu,” kommenteeris ansambel Two Door Cinema Club.

Seni pole veel täpsustatud, kuidas Youtube’ilt suuremaid autoritasusid nõudma hakatakse. Videokeskkond Youtube teenib raha reklaamidelt, mille tulud jaotatakse autoritele. Selline süsteem erineb voogedastusjaamadest nagu Spotify, kus keskkond maksab plaadifirmadele väikese summa iga kord, kui laulu mängitakse.

Avapilt: Lady Gaga (Ohmygossip.com)
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT