OHMYGOSSIP – Kotka matkarada Ida-Virumaal Rüütli rabas paelub nii eri pikkusega radadega kui vaheldusrikaste loodusvaadetega. Kotka matkarada tutvustab madal- ja siirdesood ning liivaseid vallseljakuid, mis on tekkinud jääaja lõpus kuhjunud setetest. Üleminek liivaseljandikelt sooks on järsk ning selline maastikumuutus pakub matkajale meeldivat vaheldust. Matkates mööda laudteed näed rabamättaid, siirdesoo taimestikku ja jäänukjärve, tänaseks peaaegu kinni kasvanud veekogu. Raja keskel on metsaonn ja soo servas püstkoda.

1. Kotka matkaraja nime saamise loos on suur roll kotkastel, keda ümbruskonna metsades-rabaavarustel arvukalt kohtab. Neid võib seal tihti näha nii taevavõlvil majesteetlikke tiire tegemas kui puulatvades tiibadega rabistamas.
2. Kes tahab kogeda ehedaid ja vahetuid looduselamusi, peaks Kotka matkarajale minema mitmeks päevaks. Ööbijaile on rajal mitu matkaonni ja katusealust, kus end mõnusalt sisse seada – neist modernseim ning huvitava arhitektuuriga Rüütli raba serval seisev onnike.
3. Raja pikkuse saab ise valida – lühikese jalutuskäigu austajaile on umbes kilomeetrine tiir ühelt soosaarelt teisele (saari ühendab korralik laudtee), pikema matka ette võtjad saavad suunduda Rüütli rabast edasi Iisaku poole, kus matkarada metsa all ning luiteharjadel kulgeb.
4. Rüütli rabas asub lisaks matkaonnile ka vaatetorn, mille platvormidelt näeb kaugele raba peale ning hea õnne korral näeb kotkaid tiirutamas või sookurgesid laugaste kallastel pladistamas.
5. Ümbruskond on rikas ka metsloomade osas  – aga teades, et inimesed sagedasti matkarajal liiguvad, siis hoiavad ulukid end targu kaugemale metsa alla.
6. Metsaandide poolest on kuivad luitemännikud samuti väga heldelt varustatud – seeni-marju on jalaga segada.
7. Rüütli raba servale jääb Kullaauk – kummaline küngas koos süvendiga selle harjal, kuhu legendide kohaselt rahapadu maetud olevat. Paljud on seda otsimas käinud, ent augu põhjas liiva kraapides vaid üksikute müntide peale sattunud.
8. Kotka matkaraja koordinaadid: 59.059302,27.255099

Kotka matkarada
Asukoht: Iisaku vald, Ida-Viru maakond

Ligipääsujuhend: Täispikk rada saab alguse Iisaku alevist, surnuaia juurest parklast. Lühem 1,5 km rada saab alguse Rüütli rabas. Siseneda Kotka bussipeatusest, mis asub Iisakust 1 km Tartu suunas. Maantee ääres suunaviit Kotka matkarada. Raja alguseni 5 km.

 

Kotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkaradaKotka matkarada

Fotode autor: Marko Kaldur

Reisiajakirjanik Marko Kaldur tutvustab OHMYGOSSIP´i rubriigis #ReisiEestis vaatamisväärsusi ja tegevusi, mida Eestis nautida; paikasid, kus aega veeta; kultuuri- ja maitseelamusi eri valdkondadest. Võta ette meeleolukas reis mööda Eestit ning külasta neid kohti, mis huvi pakuvad või meelde jäävad! Soovid koos Markoga Eestis matkata, giiditeenust või häid nõuandeid Eestis rändamiseks? Siis kirjuta info@avastaeesti.ee ning avasta Eesti Facebookis www.facebook.com/avastaeesti ja Instagramis www.instagram.com/avastaeesti.

Vaata ka:
Reisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust Eestis reisimiseks
Reisi Eestis: 8 põhjust Matsirannas peesitamiseks

Save