OHMYGOSSIP – Paljudele võib see tulla veel üllatusena – aga Hiiumaal eksisteerib täiesti meie oma Eiffeli torn, mille tippu julgemad ka tõusta võivad. Hiiumaa Eiffel on torn Hiiumaal Kõrgessaare vallas Kootsaare poolsaarel Reigi küla põhjatipus, mille ehitas kohalik külamees Jaan Alliksoo oma koduõuele. Torn valmis 2007. aastal ja on 31,4 meetrit kõrge ehk 1/10 Prantsusmaal asuvast Eiffeli torni kõrgusest.

2008. aasta aprillis sai alguse kauakestev vaidlus torni püsimajäämise üle, sest selle püstitamiseks puudus ehitusluba ja turvalisus oli kaheldav. 2010. aasta augusti seisuga torn püsib ja on avatud huvilistele. Torni külastab igal suvel umbes 30 000 turisti, kohal on käinud telekanalid Eestist, Prantsusmaalt ja Venemaalt. Torni tippu ehivad Eesti ja Prantsusmaa lipp ning hernehirmutis. Maapinnal ümbritsevad torni veidrad puunikerdised, sealhulgas kiiged ja veskid.

1. Hiiumaa Eiffeli torni näol on tegu tõenäoliselt ühe kõrgeima puitehitisega Eestis.

2. Enam kui 30-meetrine torn on valminud puhtalt kohaliku mehe käsitööna.

3. Torni tõus võib tunduda esmapilgul hirmutava või ohtlikuna, aga tegelikkuses pakub sinna ronimine hoopis mõnusat närvikõdi. Loomulikult tuleb järgida ohutusreegleid ning mitte hakata tornis rumalusi tegema!

4. Käesoleva aasta jooksul Hiiumaa Eiffeli torn eeldatavasti lammutatakse, mistõttu on viimane aeg selle tippu tõusta.

5. Torni tipust avaneb hingemattev vaade Hiiumaale, saare rannajoonele, metsadele, tuletornidele.

6. Lisaks tornile asub selle ümbruses ka omapärane teemapark, kus huvitavaid atraktsioone nii lastele kui täiskasvanutele.

7.  Torni ümbruses asuvad “väepaigad” peaksid mõjuma inspireerivalt kõikvõimalike kaunite kunstidega tegelejatele.

8. Hiiumaa Eiffeli torni koordinaadid: 59.009438,22.497519

hiiumaa eiffel

Reisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseksReisi Eestis: 8 põhjust Eiffeli torni tõusmiseks

Fotod: Marko Kaldur
Reisiajakirjanik Marko Kaldur tutvustab OHMYGOSSIP´i rubriigis #ReisiEestis vaatamisväärsusi ja tegevusi, mida Eestis nautida; paikasid, kus aega veeta; kultuuri- ja maitseelamusi eri valdkondadest. Võta ette meeleolukas reis mööda Eestit ning külasta neid kohti, mis huvi pakuvad või meelde jäävad! Soovid koos Markoga Eestis matkata, giiditeenust või häid nõuandeid Eestis rändamiseks? Siis kirjuta info@avastaeesti.ee ning avasta Eesti Facebookis www.facebook.com/avastaeesti ja Instagramis www.instagram.com/avastaeesti.

Vaata ka:
Reisi Eestis: Türi-Tamsalu 65-kilomeetrine matkatee + FOTOD!
Reisi Eestis: Ruunaraipe luited Soomaa rahvuspargis + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põnevat fakti Kotka matkaraja kohta + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust Eestis reisimiseks
Reisi Eestis: 8 põhjust Matsirannas peesitamiseks