Juba pikemat aega on õhus teema “Lasteaiad”. Paljudes lasteaedades lapsed magavad, söövad ja mängivad ühes tillukeses ruumis, lapsi jälgib vaid üks kasvataja, kellel pole tihti lastega töötamise kogemusi ega vastavat haridust, lasteadades puuduvad muusikatunnid, näiteringid jne. Samuti on lasteaia järjekorrad pikad ja tihti ei leidu kohti lastele kodu lähedal asuvas lasteaias.

Uurisime Isamaa ja Res Publica Liidu ridadesse kuuluvalt tunnustatud poliitikult Ilona Laido´lt, mida tema laialt kajastatud “Lasteaedade” probleemist arvab.

Mida teie arvate, kui suur tegelikult “lasteaedade” probleem on? Mida selle parandamiseks tehakse? Kaua võtab aega, et olukord laheneb? Kas Tervisekaitseamet peaks jätkama lasteaedade kontrollimist?
“See on nii komplitseeritud teema, et raske on siin midagi kommenteerida. Lasteaiad peaksid ju toimima laste arengu huvides, st., et ka igale lapsele – eriti koolieelikutele, oleks lasteaias koht garanteeritud. Reaalsed võimalused on kahjuks sootuks teised. Tihti ei ole omavalitsused suutnud rahvastiku kasvu arvestada ja reaalsete vajaduste katmine jääb kas oskamatu planeerimise või finantside taha. Kuigi kindlasti on ka positiivseid näiteid. Siin ei saa üldistada,” räägib Ilona Laido Gossip.ee-le.

“Mis puutub sellesse, et lasteaedades puuduvad muusikatunnid, näiteringid – laste arengu suhtes on see kuritahtlik tegevus. Lapse loovus areneb just koolieelsel perioodil. Teisalt, kui ei ole vahendeid ja valikud on kas lugemisoskuse või muusikatundide vahel, siis pole ju kahtlust, millised on prioriteedid. Samas, kui loovust arendavad ringid ära jäetakse lihtsalt mugavusest või teadmatusest, mitte rahalistel kaalutlustel, siis ma kahtlen sügavalt nende otsuste taga olevate inimeste teadlikkuses laste arengust.”

“Ma arvan, probleem on tegelikult suurem, kui see meedias välja paistab. Mis on lahendus? Kuni meil kohalikud omavalitsused töötavad kärbitud eelarvetega, ma ei näe siin ühtseid häid lahendusi. Küll aga on eestlased olnud leidlikud. Pigem on oluline lapsevanematele teadvustada, kuidas kodus kompenseerida loovustundide ja ringide puudumist, et vaatamata kõigele omi lapsi siiski igakülgselt arendada. Ma arvan, sugugi mitte kõik lapsevanemad ei ole teadlikud muusikatundide vajalikkusest lapse arengus, tundide puudumist ei võeta eriti traagiliselt. Kahjuks. Tihti arvatakse, et mingit muusikut minu lapsest ju ei saa. Tegelikult aga on muusikatundidel lapse loovuse arendamisel hoopis olulisem roll, kui väliselt paistab,” räägib Laido Gossip.ee-le.

“Kas tervisekaitse peaks jätkama lasteaedade kontrolli? Loomulikult. Küll aga ei saa siin äärmustesse langeda. Ühed ja samad eeskirjad kehtivad üle-Eesti. Kui Tartus tingimused sobivad, siis samad tingimused peaksid ju sobima ka Tallinna lastele. Prioriteediks peaks olema see, kuidas Tervisekaitse ettekirjutisi likvideerida ja kuidas tagada laste heaolu ning tervis. Mulle tihti tundub, et prioriteediks on seatud hoopis enda võimu näitamine, ametnike omavaheline kohanäitamine. Aga see arvamus võib olla ka puhtalt meediakuvandist tingitud. Igal juhul jõudu kõigile lasteaia õpetajatele selle raske ja vastutusrikka töö tegemisel!”