Endine armastatud laulja, kirjanik ning ajakirja “Tervis Pluss” kaunis peatoimetaja Evelin Samuel räägib Gossip.ee-le, et tema jaoks on emadepäev ema-lapse suhte tähistamine ning kuna tema lapsed on veel väikesed, siis traditsioonid sellel pühal on nende peres alles loomisel.

Peagi on käes emadepäev. Mida teile see päev tähendab? Kas teil on selle päevaga seoses välja kujunenud ka mõni kindel rutiin?
Emadepäev on minu jaoks ema-lapse suhte tähistamine. Mu vanem poeg, Oskar, on nüüd kolmene ja koos oma lasteaiakaaslaste ja õpetajatega olid nad seekordseks emadepäevaks hoolega ette valmistanud. See oli minu elu esimene selline emadepäevapidu – tõeliselt eriline tunne! Lapsed on veel nii väiksed, traditsioonid on alles loomisel.

Teadagi on emad õnnelikud, kui nende lapsed on tublid ja terved. Mis on aga need igapäevased asjad, mis teid oma lapsi nähes rõõmustavad?
Ma olen rõõmus ja üllatunud iga kord kui nad mõne uue asja selgeks saavad – teatud mõttes on ju lapse kiire areng iseenesestmõistetav, aga emana iga päev oma lastega koos olles tundub iga uus etapp imelisena. Aga emaks olemist õpime ju oma lastelt ja ikka esineb otsuste tegemisel aeg-ajalt ebakindlust, seetõttu rõõmustab mind tõeliselt näha oma last õnnelikuna. Siis ma tean, et vähemalt jäädavalt pole midagi viltu läinud.

Kas olete kunagi tundnud, et laste pärast olete mõnest asjast pidanud loobuma? (näiteks mõnest oma suurest unistusest,…)

Minu lapsed sündisid siis kui olin oma kirevast elust juba väsinud. Olin piisavalt vaheldusrikast elu elanud, koolid lõpetanud, pisut väljaspool Eestit elanud ning vajasin pidepunkti. Laste sünd tõi mulle pigem emotsionaalse tasakaalu ja enesekindluse. Ainus, millest puudust tunnen, on aeg iseendale. Tahaksin lihtsalt vahel üksi kodus olla.

Mida teie arvate palju räägitud “Lasteaia” teemast? On see teie jaoks teema?
Mina arvan, et lapsed ei tohiks olla poliitilise vägikaikavedamise ohvrid. Lasteaiad peaksid samuti jääma puhtaks poliitilisest propagandast. Väga mage on võimu või propaganda nimel asuda laastama ühiskonna turvatunnet.

Rahvusvaheline organisatsioon “Päästke Lapsed” avaldas 11. korda maailma emade ja laste heaolu aruande,mis põhineb naiste ja laste tervise ning heaolu näitajatel, kus Eesti pälvis 17. koha. Mida teie arvate – kas Eestis ema olla on hea, lihtne?

Ma arvan, et Eestis on praegustel tingimustel väga hea ema olla! Minu arvates on ebainimlik nii ema kui lapse suhtes sundida ema tööle minema kolmekuuse lapse kõrvalt, nii nagu see on paljudes riikides. Minu süda ei suudaks iialgi anda kolmekuust imikut terveteks päevadeks võõraste hoole alla, pealegi on nendel võõrastel veel samaaegselt veel mitu titte kantseldada. Selline tita kuulub ainult ema sooja kaissu!

[ot-gallery url=”gallery/evelin-samuel-gossip-ee-le-eestis-on-praegustel-tingimustel-v%c3%a4ga-hea-ema-olla”]