Analüütilise psühhoterapeudina töötav Mart Laisk, kes ilmus avalikkuse ette läbi skandaalse filmi “Magnus”, räägib Gossip.ee-le, et juhindub juba aastaid intuitsioonist ja kahtlematult usub Jumalat. Viimased 20 aastat on Laisk tegelenud aktiivselt psühhoanalüüsi, kui vaimse praktikaga. Loe, mida arvab elukogenud mees saatusest, ettemääratusest, horoskoopidest, astroloogiast ning kõrgematest jõududest.

Mis tähtkujust te olete? Kas üldse või kui palju tähtkuju iseloomustus klapib teie iseloomuga?
Kaalud. Aasta on 1961 – Pühvel. On palju kokku sobivaid jooni .

Kas te olete astroloogia vastu ka suuremat huvi tundnud, uurinud näiteks enda astroloogilist kaarti, lugenud vastavat kirjandust vms.?

Otseselt väga huvi tundnud ei ole, aga olen kunagi siiski enda  sünnikaardi tellinud Igor Mangi käest. Sinna on küll juba vist ca 25  aastat tagasi.

Kas ja kui palju te tähemärkidesse ja horoskoopidesse üldse usute? Kas loete näiteks lehesabadest päevaennustusi, uurite naisteajakirjadest suhtehoroskoope, enne suuremaid ettevõtmisi vaatate taevamärke jne?

Suhtun neisse kui meelelahutusse, millel ka mingi tõepõhi. Nt tuntud psühhoanalüütik Friz Riemann kasutas oma töös inimese mõistmiseks väga edukalt horoskoope. Tema sulest on ilmunud isegi teemat käsitlev raamat, mis on kätte saadav ka eesti keeles.

Lehesaba horoskoope ma ei loe, samas lehtedes ilmuvaid aastahoroskoope loen huviga.

Inimese saatuse seotust tähtetega usun vägagi, sest inimene ja Universium on ju üks suur organism. Meie astroloogide võimet neid seosed  välja lugeda pean siiski vaieldavaks. Astroloogia ei ole matemaatika, nagu seda tänapäeval enamasti serveeritakse. See nõuab võimet tunnetada ennast , kui tervikuniversiumit. Ma muidugi ei välista, et mõnel paremal astroloogil täna see võime on, aga see oleks suur haruldus – inimene on kõiksusest liiga kaugele eraldunud tänaseks.

Arvuti poolt koostatud horoskoobid on umbes sama täpsed, kui kuulata kellegi juttu Tallinnas pannes mikrofoni Marsile. Ja mitte suundmikrofoni. Arvuti suudaks anda meile täpse horoskoobi küll, aga siis peaks andmete täpsus ületama igasuguse inimvõimete piiri .

Kuidas klapib teie tähtkuju teie lähedaste tähemärkidega? On teil mõni eluline näide stiilis “täpselt nagu horoskoobis!”

Noh, mina olen Kaalud ja mu naine on Kalad. Pidada sobima. Siiani vastab tõele, aga küsige 10 aasta pärast uuesti :)

Mida arvate ennustajatest? Kas olete ise kunagi nende juures käinud?

Mu enda abikaasal on väga hea käsi Taro-kaartidega.

See sõltub eelkõige sellest, kui palju julgeb-oskab inimene end lasta juhtida alateadvusel ja kui palju kipub sekkuma ratsionaalne mõistus. Alateadvus asub ajatus maailmas ja sealt saab siis tulla ka vihjeid tulevikuks. Muidugi peab inimene kaarte ka tunnetama, mitte ajama  tõlgendades näpuga raamatust järge. Ka see oskus tuleneb enese usaldamisest alateadvuse juhtimisele.

Oleme teinud abikaasaga koostööd, kui on vaja kliendile kiiresti tema hetkeolukorda selgitada ja soovitama kuhu poole ta hoidma peaks.  Tänapäeva inimesed on ju kärsitud. Sügavam isiksuse analüüs (aga inimese isiksuse omadustest sõltub ju mis teda ees ootab) nõuab palju  seansse ja on kallis. Samas võib pooletunnine vestlus koos Taroga anda hämmastavalt häid tulemusi. Muidugi ei tohi seda päris kriitikata  juhindumiseks võtta, aga abivahendina on Taro vähemalt sama kasulik, kui astroloogia oli Riemannile.

Kas usute saatusesse, ettemääratusse, mingisse kõrgemasse jõusse, mõni usub ingleid mõni Jumalat, mida-keda teie?
Usun kahtlematult Jumalat. Ma ei kuulu küll ühtegi kirikusse vaid eelistan isiklikku kontakti. Kristlus on siiski hingelähedane. Kui riputada tingimata silte siis sobiks mulle ehk tantristlik-daoistlik kristlane.

Olen viiimnased 20 aastat aktiivselt tegelenud psühhoanalüüsi, kui vaimse praktikaga. Psühhoanalüüsi valgustuseni viivast mõjust on  kirjutanud Erich Fromm oma raamatus “Psühhoanalüüs ja Zen-budism” (ka eesti keeles ilmunud). Päris mitmeid tippkogemusi olen kogenud nii ise, kui elanud kõrvalt kaasa abikaasa kogetavale. Abikaasa jõudis paari päeva eest tõeliselt võimsa kogemuseni, mis kestab siiani. Millestki  taolisest on kirjutanud Echart Tolle. Minu tippkogemused on siiani olnud  lühiajalisemad, piirdudes mõne tunni kuni päevaga.

Kõrgemaid olendeid, kes paikneksid inimese ja Jumala vahel ma eriti ei usu. Ma ei näe neile lihtsalt funktsiooni, aga ma ka ei välista päris  nende olemasolu. Kuna minu arvates pole olemas ühte, objektiivset maailma, vaid me kõik loome endale omale sobiva subjektiivse maailma, siis ma respekteerin täiesti kõiki olendeid, keda inimesed on pidanud vajalikuks oma maailmades kohata.

Ettemääratusega on nii, et eksiteerib samaaegselt ettemääratus ja vaba tahe. Selliste vastuoludega tuleb leppida, kui tegeleda igavikulisega.

Olete te kunagi tundnud, et teil on erilisi võimeid? Näiteks tundnud mõnda sündmust ette, saanud telefonikõne kelleltki, kelle peale just mõtlesite, tajute vaime jne?
Ma ennast mingiks selgeltnägijaks või maagiks ei pea. Küll aga õpetab psühhoanalüüs nägema seoseid ja tähendusi seal, kus tavainimese jaoks on vaid juhused ja taustamüra. Olen kogenud teadvuste ühinemist nii oma abikaasaga, kui ka 4,5 aastase tütrega. Neid võiks siis telepaatilisteks episoodideks nimetada.

Oma elus juhindun juba aasataid intuitsioonist, mis pole mind otsuste tegemisel siiani alt vedanud. Tihti käivad nõu küsimas sõbrad-tuttavadki. On see siis nüüd eriline võime või lihtsalt pisut selgem pilk maailma nägemisel – mine sa võta kinni ja kas sel ongi tähtsust. Usun, et sama suudab iga inimene, kes julgeb enda tundeid usaldada.

Kogu informatsioon on meie ümber olemas, ole ainult avatud ja usadav, et see saaks sinuni tulla. Minu jaoks selgeltnägijad ongi inimesed, kes veel ei oska või enam ei karda ennast maailma eest hirmubarjääridega kaitsta.

Armastage maailma ja maailm avab teile kõik väravad ning saadab teie käsutusse kogu võimaliku informatsiooni.

 

Loe lisaks:
KAALUD e. Libra (24. september – 23. oktoober)

Kaalud on sodiaagimärk, mida seostatakse Kaalude tähtkujuga. Kaalud on ainuke sodiaagimärk, mis ei kujuta elusolendit. Kaalud on tavaliselt kõige tsiviliseeritumad kõigist kaheteistkümnest sodiaagimärgist ja üsna tihti ka hea väljanägemisega. Neil on elegantsi, sarmi ja head maitset. Kaalud on lahked, väga õrnad, ilu ja harmoonia armastajad. Nende natuur koosneb peaaegu võrdses osas lahkusest, leebusest, õiglusest, jonnakast vaidlushimust ja alistumatusest, filosoofilisest loogikast ja otsustamatusest.

Kaalusid peetakse sageli kõige tasakaalukamaks märgiks, kuid see pole ilmtingimata nii. Kaalud on kahevahel olevad isikud, kes võivad metsikult võnkuda kahe äärmuse vahel või jääda üldse erapooletuks. Kaalud võivad kohaneda, end kohandada ja minna kompromissidele, et kõik oleksid õnnelikud, kuid sisemuses on nad väga sitke iseloomuga. Suhe on Kaaludele otsustava tähtsusega, sest üksinda tunnevad nad end ebatäiuslikena.

Kaalud põlgavad eelarvamusi, ebaõiglast süüdistamist ja pimedat us
kumist. Nad otsivad tõde, täielikku tasakaalu, mis annabki täpse vastuse pärast kõigi võimaluste hoolikat kaalumist. See on imetlusväärne iseloomujoon, kuid asja põhjalikkus võib nii mõnegi marru ajada. Seejuures ei jõua Kaalud ise peaaegu kunagi lõplikule otsusele. Isegi kõige tugevama enesekontrolliga Veenuse alamad ei otsusta midagi paugupealt, eelnevalt kõiki võimalusi arvesse võtmata. Kaaludest kindral on suurepärane strateeg ning tema põhjalikult läbimõeldud plaan võidab sõja enne, kui lahing alata jõuab. Võime näha asja kõiki külgi, rahustada närve ja vaigistada raevupuhanguid teeb temast ääretult hea vahemehe, kes suudab koondada üksteist vihkavaid ja mitte usaldavaid inimesi ning panna nad kollektiivselt töötama.

Kaalud suudavad hästi kritiseerida. Nad ei salli vaidlusi, kuid on heameelega ise ägedas vaidluses. Kaalude suureks miinuseks on nende otsustusvõimetus. Nad kahtlevad ja kõhklevad alatihti ning ei suuda ise otsustada ja vajavad teiste abi. Samuti on nad väga flirtivad ja ka pealiskaudsed. Kaalud ei taha miski hinna eest olla ebaviisakad, kuid nad lükkavad teile külla tulles viltuvajunud pildi teie toaseinal otseks ning keeravad teie virvendava televiisori kinni. Kaalud armastavad inimesi, kuid vihkavad suurt seltskonda. Nad on healoomulised ja meeldivad, kuid oskavad ka mossitada ning puiklevad käskudele vastu.

Kaalud on ääretult taibukad, ent samal ajal väga naiivsed ja kergeusklikud. Nad võivad oma jutuga teil kõrvad huugama panna, kuid nad on ka suurepärased kuulajad. Kaalud on rahutud ja püsimatud, kuid ainult harva tormavad või kiirustavad nad kuhugi.

Te ei kohta Kaalusid, kelle naeratus poleks pehme kui heljuv valge pilveke. Selles Veenuse naeratuses on nii palju soojust, et see võib paarikümne sammu kauguselt šokolaaditahvli pehmeks sulatada. Kaalude emotsioonid on sügavad ja ehtsad, ükskõik milline neist parajasti kõrgpunktis on, ning tema filosoofiline lähenemine nii rõõmule kui murele võimaldab tal alati ükskõik kumma neist täielikult välja lülitada.

Kaalud on tavaliselt piinlikult täpsed ja ausad äriasjades. Parem raiskavad nad veidi rohkem aega ja teevad kõik õigesti, selle asemel, et alustada kiiruga valest otsast ja teha siis kõik uuesti ringi. Nad vihkavad liialdusi ja neile on vastumeelt raevu ja ägeduse avaldused, ehkki nad ise sugugi sellest süüst priid ei ole, kui nende kannatus proovile pannakse. Paljudel Kaaludel on fantastiline kontsentreerumisvõime ja oskus asja olemusse tungida. Neil on sünnipärane armastus raamatute vastu ja nad austavad trükisõna. Harva leidub mõni, kellel poleks kunstiannet. Kaalud armastavad oma leebel ja õrnal kombel kõike, mis on hea, ilus ja puhas.

Märksõnad, mis iseloomustavad Kaalusid:
Suhe, harmoonia, partnernlus, koostöö,diplomaatiline, lepitamine, perfekstionist, otsustustusvõimetu, kompromiss, ebasiirus, kohtumõistmine, kooskõlastamine, kahandamine, kahevahelolek, pinnapealmine, rahuarmastav, meelepärane, esteetiline, otsusekindel.

Element: õhk
Polaarsus: positiivne
Omadus: kardinaalne
Kehaosa: neerud, käed, selg
Valitsejad: Veenus
Vastasmärk: Marss
Eksaltatsioon: Saturn
Langus: Päike
Sünnikivi: opaal, kvarts
Värvid: roosa, kahvaturoheline, sinine, lavender
Numbrid: neli, seitse
Nädalapäev: reede
Vääriskivi: lasuriit, kvarts, turmaliin
Metall: teras, kuld, plaatina

Kuulsad Kaalud läbi ajaloo: Julie Andrews, Birgitte Bardot, David Ben-Gurion, Sarah Bernhardt, Charles Boyer, Charlie Brown, Truman Capote, Dwight Eisenhower, T.S. Eliot, William Faulkner, Mahatma Gandhi, George Gershwin, Graham Greene, Helen Hayes, Rita Hayworth, Charlton Heston, Deborah Kerr, John Lennon, Walter Lippmann, Fraz Liszt, Mickey Mantle, Marcello Mastroianni, Nietzsche, Eugene O´Neill, Dr. J.B. Rhine, Eleanor Roosevelt, Ed Sullivan, Michael Todd jr., Oscar Wilde, Thomas Wolfe jne