OHMYGOSSIP — Soomlanna Hanna Vauhkonen (24) võttis poole aastaga 40 kilo juurde. Peale seda, kui naisel laps sündis, otsustas ta kilodest vabaneda. 142 kilo kaalunud naine otsustas regulaarselt ja tervislikult sööma hakata ning kaotas ühe aasta ja nelja kuuga 62 kilo, vahendab Iltalehti.

“Olin kogu teismeliseea haiglaselt ülekaaluline. Kaalusin mitu aastat järjest 139-142kg. Vahepeal sain mõned kilod alla, aga need tulid ikkagi tagasi,” ütleb Hanna. Naise kilod kogunesid puhtalt seetõttu, et ta armastas maiustusi süüa. Šokolaad ja krõpsud olid meelepäraseimaks ning tervislikust toitumisest ei olnud isegi mitte teadmisi. Peale isa surma kirjutati talle välja antidepressandid, peale mida kehakaal tõusis poole aasta jooksul veel 40 kilo. Hoolimata sellest, et ravimid vahetati teiste vastu, ülesöömine jätkus.

“Päeval jõin palju kohvi ja suitsetasin. Õhtul oli kohutav nälg ja sõin õhtul alates kella kaheksast kuni poole ööni välja kõike ebatervislikku, mis kätte sattus.”

Aasta 2014 suvel kõik muutus, kui talle sündis pisike tüdrukutirts – Hannast sai ema. “Lapse sündimise järel tundsin end nii paksuna, et see ajas lausa oksendama. Mõtlesin, et millist eeskuju ma lapsele näitan, kui selline olen. 2015 aasta jaanuaris otsustasin hakata kaalu langetama. Otsustasin, et kui jälle ebaõnnestun, lähen ilulõikusele. Loomulikult ma ei tahtnud seda, aga teadsin, et kui olukord mitte kuidagi ei muutu, siis söön ennast surnuks.”
Hanna liitus neljaks kuuks kaalualandus programmiga, kus toitu tuli kaaluda. Seeläbi õppis ta õigeid portsjone tajuma. Dieet ja trenn olid hoo sisse saanud kuid Hanna organism hakkas kummalisi sümptomeid välja näitama.

“Üks jalgadest muutus sörgi ajal tuimaks ja pea hakkas ringi käima. Kui ei saanud kuskilt kinni haarata, kukkusin maha. Arvasin, et tegu on vitamiinipuudusega ning ei osanud muretseda. Kui mu vasak käsi muutus veebruari lõpus jõuetuks, taipasin, milliseks mu argielu oli muutunud: pidev kukkumine, ei tundnud oma jalgu ja siis veel käed takkatippu. Läksin arsti juurde, aga ei osanud arvata, et sellega muutub kogu minu elu.”

Pärast mitmeid uuringuid diagnoositi Hannal sclerosis multiplex (SM) – kesknärvisüsteemi haigus. “Minu maailm varises kokku, aga sellest hoolimata ei sirutanud ma kätt krõpsupaki ja šokolaaditahvi järele. Jätkasin uue elustiiliga, sörkisin ja sõin tervislikult. Sörkimise ajal nutsin oma kurva saatuse pärast. Endine mina oleks seda teinud diivanil, šokolaaditahvel käes,” ütleb Hanna, kes jäi kõigest hoolimata tugevaks. Hanna haigus osutus agressiivseks ning ta sattus 2015 aasta suvel ratastooli – tema alakeha oli halvatud. Peale ravi hakkasid ta jalad jälle kõike tundma, aga alles suve lõpus suutis ta oma esimesed sammud teha. “Peale seda on pikk tee edasi tuldud. Olen avastanud spordi ja armunud sellesse täiesti teistmoodi. Treenin end tublisti ja tugevdan seeläbi keha. See on haiguse tõttu oluline, aga ka mu pea tõttu. Sportimine hoiab mu meelt aktiivsena, aitab valuga toime tulla ja leevendada aju väsimist.”

Õues vajab Hanna veel siiani ratastooli ning tarbib tugevaid valuvaigisteid. “Hoolimata sellest, et liikumine on vahel raske ja valud ööpäevaringsed, pean ma toitumiskavast, piisava veel joomisest ja igapäevasest liikumisest rangelt kinni. Tänasel päeval käib Hanna kolm korda nädalas jõusaalis ja teeb aeroobset treeningut kodus veel pealegi. “Liigun, palju suudan. Minu haiguse olukord võib järgmisel nädalal hoopis teine olla.”

Hanna on õppinud korralikult hommikusööki sööma ja jooma palju vett. Ta sööb iga 3-4 tunni tagant, lisaks hommikusöögile veel 2 korralikku kodust toidukorda. Vahetevahel naudib ta ka meelispalasid. “Elu tuleb nautida. Šokolaad maitseb mulle endiselt, aga nüüd oskan seda nautida mõistlikkuse piires.”

Hanna võttis 16 kuuga alla üle 60 kilo. Tema rasvaprotsent on normaalne ja lihasprotsent samuti sobival tasemel. Siseelundite ümbruses olev rasv on oluliselt vähenenud. Ta tänab üle kõige oma abikaasat, kes on talle rasketel hetkedel toeks olnud ja julgustanud jätkama. “Olen heas vormis ja mul on kerge olla. Kaalulangetust enam ei taotle, aga lihaste trimmimist on küllaga. Loodetavasti saan ka rippuva naha kunagi ära lasta lõigata. Olen enda üle uhke!”

 

Avafoto: Väljavõte Iltalehti.fi lehest

 

Vaata ka:
See naine kaalus veel mõni aeg tagasi 125 kg! Saage tuttavaks 60 kilo kaotanud Lotta Merenmies´iga + ENNE ja PÄRAST FOTOD!
OHMYGOSSIP — Veel 4 aastat tagasi kaalus üksikema Lotta Merenmies raseduse lõpuspurdis 125 kg, aga tänaseks on naise kaalunumber saavutanud kauni 65 kilogrammi.

60kg kaotanud Eve Pärnpuu Ohmygossip.ee´le: Iga päev on tarvis vähemalt 2,5 tundi liikumist!
OHMYGOSSIP – Eve Pärnpuu on Läänemaal elav naine, kelle elustiilimuutus on paljudele ülekaalulistele naistele eeskujuks. Päeval, mil arst kirjutas Evele vererõhuravimid, mida pidi elu lõpuni võtma, otsustas naine elus kannapöörde teha. Tänseks on naine kaotanud 60 kilogrammi ning elab tabletivaba elu, näeb välja noorem, saledam ja särtsakam ning naudib elu täiel rinnal. Eve räägib Ohmygossip.ee´le oma teekonnast uuema ja tervislikuma eluni.

Kogenud treener Ville Laurila väärast toitumisest: Normaalse toiduga langetad kaalu, ettearvamatu samm keerab kõik peapeale
OHMYGOSSIP — Soome treener Ville Laurila kirjeldab tüüpilisi söömisega seotud häireid ning annab nõu, kuidas saavutada jäädavad muutused, ilma erilise pingutuseta.

117-kilone naine võitleb ülekaaluga – postitants tõi enesekindluse tagasi!
OHMYGOSSIP — 117-kilone naine harrastab paljudele üllatuseks ja eeskujuks palju füüsilist jõudu ja nõtkust nõudvat postitantsu*. Märkimisväärselt ülekaaluline Eda Marbury on võitnud kõik oma enesetundeprobleemid tänu postitantsule – üks pööre korraga.

Üle 20 kilo langetanud naised ütlevad: 11 fakti, mida peaksid teadma
OHMYGOSSIP — Püsiv kaalulangetus nõuab elustiili muutust. Kuigi see ei pruugi olla kergemate killast, saab sellega igaüks hakkama. Alljärgnevas leiad salenemisega seotud rõõmud ja mured, vahendab Prevention.com

Kas sina usud neid 7 kaalulangetuse müüti, mis ei vasta tõele?
OHMYGOSSIP — Texase A&M Ülikool hoiatab inimesi uskumast kõike, mida kehakaalu langetamise kohta kuuled. Ülikool tuletab meelde, milliseid väiteid kindlasti mitte järgida, vahendab Science Daily. 1.

 

Save

Save

Save