Kaks nädalat tagasi sulas jää Vilsandi saare ümbert. Enne seda oli veebruarist alates saarele pääsemine lume- ja jääolude tõttu peaaegu võimatu, mistõttu saarevaht Jaan ja tema esimese talve mehega saarel veetnud abikaasa Margit olid kaks kuud saarel täiesti omavahel.

“Muinasjutuaeg,” ütleb Jaan Tätte naeratades, kui küsida, kas kaks kuud tsivilisatsioonist ära lõigatud olla oli neile kahele raske katsumus, kirjutab ajakiri Naised.

“Talv pani meid täitsa tuppa kinni,” kõneleb Margit Tätte, kes sel aastal veedab Vilsandi saarel 24. suve. Suviti on ta siin Jaaniga kooselu algusest saati olnud, talv oli üle elada esimene ja ühtaegu ka läbi aastate karmim. Nii tunnistas peale Jaani ja Margiti saare kolmas elanik – juba 15 aastat aasta ringi Vilsandil elav ilmavaatluspunkti ülem Aavo.

“Suuskadega ainult sai toast välja,” meenutab Margit. “See oli tegelikult võrratult ilus aeg, ma loodan, et sellist talve tuleb veel.” Margiti jaoks tähendab “sellist” ilmselt pigem kahte kuud abikaasaga täiesti omaette, mitte ilmaolusid.