OHMYGOSSIP – Ingrid Rüütel on kogunud ja uurinud soome-ugri rahvaste rahvalaule ja -muusikat, organiseerinud rahvusvahelisi teaduskonverentse, koostanud ja toimetanud materjalide ja uurimuste kogumikke, korraldanud folkloorifestivale, osalenud kultuuripoliitikas, juhendanud diplomi-, magistri- ja doktoritöid. Ta on avaldanud paarsada uurimust, koostanud kogumikke ja heliplaate soome-ugri rahvaste muusikast. Täna räägib armastatud eesti folklorist, humanitaarteaduste doktor ja president Arnold Rüütli abikaasa Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee´le oma välja antud raamatutest ning käsilolevaist projektidest.

Ingrid Rüütel, kui palju te olete oma senise elu jooksul raamatuid kirjutanud ja välja andnud?
Seda on ikka päris palju. Minu 70. juubeliks Gerli Eero ja Rita Hillermaa poolt  koostatud personaalbibliograafias on nimetatud 36 raamatut. Nende hulgas on uurimusi, rahvalauväljaandeid, aga ka erinevate autorite artikleid sisaldavaid temaatilisi kogumikke. Viimase kümne aasta tööd leiab Eesti Teadusinfosüsteemi koduleheküljelt minu nime alt (LINK). Nende hulgas on uurimused „Eesti uuema rahvalaulu kujunemine“, „Naised Kihnu kultuuris“ jm.

Kas ka käesoleval aastal on plaanis uus raamat välja anda, või olete juba hiljuti midagi ilmutanud?
Läinud aasta lõpus ilmus koos Sille Kapperiga koostatud mahukas kogumik „Kihnu tantsud“, mille kallal töötasime muude tööde kõrval mitu aastat. See sisaldab uurimuse Kihnu tantsude ajaloost, tantsimise olukordadest, meeste ja naiste rollist jm-st. Avaldatud on kõik varasemad tantsuülestähendused, sh Theodor Saare kirjapanekud 1930. aastatest, minu ja mu kaaslaste ülekooliaegse rahvaluulepraktika käigus kirja pandud tantsud ja tantsuviisid  ning  hilisemad heli- ja videointervjuud kihnlastega.  Raamatu teises osas on kirjeldused üle 30 tantsu variantidest, mis Sille tegi filmide ja videosalvestuste põhjal.

Praegu on lõppjärgus käsikiri Muhu lauludest ja lugudest. See on teine osa seeriast „Mis on jäänud jälgedesse“ ning sisaldab minu ja mu ekspeditsioonikaaslaste välitööde salvestusi  1970ndatest ja 1980ndatest aastatest. CD ja DVD kogumik „Muhu laule, tantse ja laulumänge“  ilmus juba möödunud aastal.

Milliseid raamatuid teile endale meeldib lugeda ning millist raamatut lugesite hiljuti?
Eelistused on eri aegadel olnud erinevad. Põhikooli ajal neelasime vanu kriminulle ja seiklusromaane, mis ilmusid väikeste vihkudena ja mida üksteisele koolis salaja edasi andsime. Aga mulle meeldisid väga ka Andres Saali ajaloolis-romantilised jutustused –  „Vambola“, „Aita“, „Leili“ jm.  Keskkooli ja ülikooli ajal lugesin peamiselt eesti ja lääne klassikat, mis siis kätte saada oli. Praegu on ilukirjandus  jäänud täiesti tahaplaanile. Kui üldse, siis eelistan luulet proosale. Viimati nautisin Inna Feldbachi uut luulekogu „Nägija süda“.  Aga praegu on pooleli Valdur Mikita „Lindvistika“ –  hästi vahva, vaimukas, samas ka tark raamat. Paljudes raamatutes, samuti internetis tuleb tuhnida, et leida vajalikke materjale seoses minu enda käsilolevate raamatute ettevalmistamisega.

Kes kirjanikest kuuluvad teie lemmikute hulka? Milline raamat on olnud kõige põnevam või huvitavam, mida olete siiani lugenud?
„Kõige“- küsimustele ei oska ma kunagi vastata.  Nagu ütlesin, on eri aegadel eelistused olnud erinevad.  Mis momendil köidab, see ongi parajasti lemmik.

Ingrid Rüütel
Ingrid Rüütel (
Foto: Eesti Meremuuseum)

Vaata ka:
Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee´le: Eestis on suurepäraseid inimesi, kellest meedia läheb tavaliselt lihtsalt mööda
OHMYGOSSIP – “Peaksime märkama oma ümber rohkem positiivset ja väärtuslikku ning toetama seda, mitte keskenduma liigselt tühistele ja negatiivsetele asjadele,” räägib “Eestimaa uhkuse” žüriis osalenud endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee´le ning lisab, et meie seas on palju armsaid ja “tavalisi” Eesti inimesi, kes vääriksid kajastust ning kellest meedia tihti lihtsalt mööda läheb.

Ingrid Rüütel avaldab Ohmygossip.ee’le keda ta Riigikogu valimistel valib
OHMYGOSSIP – “Olen maailmavaatelt rahvuslik konservatiiv ja valin EKRE, kuid kindlasti pole ma mingi marurahvuslane. Austan ka teisi rahvaid ja huvitun kõigi rahvaste kultuuridest. See on osa minu erialast. Olen palju tegelnud soome-ugri rahvaste kultuuridega ja puutun ka praegu sellega kokku,” räägib endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le.

Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le: Elus tuleb ise hakkama saada
OHMYGOSSIP – “Et elus tuleb ise hakkama saada ning kõigist raskustest ja ebameeldivustest üle olla. Peab austama ennast ja teisi inimesi, siis austavad sind ka teised,” paljastab Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le väärtuslikuima õpetuse, mille kodust kaasa sai ning ka oma lastele edasi on andnud.

Ingrid Rüütel räägib Ohmygossip.ee’le oma suveplaanidest
OHMYGOSSIP – “Ei midagi põnevat avalikkuse jaoks, kuid tegemist on olnud päris palju. Olen saanud peaaegu valmis oma Saaremaa laulude kogumiku koos uurimusliku sissejuhatusega ning tegelen praegu illustratsioonide otsimisega,” räägib alati käed-tööd-täis särav endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le.

Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le: Olen püüdnud vahel kasvatada endast taimetoitlast – no ei õnnestu!
OHMYGOSSIP – “Südamel on eelkõige rahvuslikku jätkusuutlikkust ohustavad tegurid – demograafiline olukord, maapiirkondade tühjenemine, suur väljaränne. Samas rõõmustab eestlaste püsiv kultuurihuvi ja ise tehatahtmine,” räägib tegus, nooruslik ja särtsakas endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le.